Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Peter Krog

Passioneret musik- og rejsenarkoman


Sangskrivere

Det kan være imponerende at opleve hvordan en sang bliver skrevet og hvor lang tid det tager. Det kan tage alt fra nogle få minutter til flere år før en sang er 'færdig'. Men når komponisten og tekstforfatteren er tilfredse er der et stort juridisk og lovmæssigt arbejde der skal sikres før ophavsret, rettigheder, royalty, KODA og meget mere er på plads. Læs om OPHAVSRET. Der er nogle rigtigt grimme eksempler på hvor galt det kan gå. Flere unge sangskrivere uden erfaring har i tidens løb fuldstændigt mistet deres rettigheder og indtægter fordi de var kommet i selskab med svindlere der udnyttede deres situation.

Fire sangskrivere der blev snydt for millioner af dollars

1. Cat Stevens - 1965 - The First Cut is the Deepest 

2. Leonard Cohen - 1966 - Suzanne

3. Van Morrison - 1967 - Brown Eyed Girl

4. Jim Croce - 1968-1970 - adskillige sange. Se artikel

De tre eksempler handler ikke kun om mangel på erfarenhed med også om dårlig rådgivning og ikke mindst om skrupelløse svindlere i musikbranchen.


De 10 mest indbringende sange i verden

Det kan være overraskende at se hvilke sange der har indtjent flest penge i historien ved opføresler og afspilninger i radio, tv og andre medier.

Det handler især om julesange, kærlighedssange og en fødselsdagssang - gæt hvilken? Det er naturligvis 'Happy Birthday to You' der ligger øverst på listen, men ellers er der sange som 'Stand by Me' - 'Yesterday' - 'The Christmas Song' - 'White Christmas' - 'You've Lost That Loving Feeling' - 'Every Breath You take' og 'Unchained Melody'. 

Læs mere her om sange der har indtjent flest penge.


Singer-Songwriters

I 1960'erne hørte jeg tit om det amerikanske begreb Singer-Songwriter som handlede om solister der selv skrev både tekst og musik og både indspillede og optrådte med deres sange. Egentlig startede det allerede i 1930'erne med navne som f.eks.  Woody Guthrie og Pete Seeger. Senere blev det bl.a. navne som Bob DylanPaul Simon, Neil DiamondRandy Newman, Jackson Browne, James Taylor, Carole King, Gordon Lightfoot, Tom Waits, Don McLean, Janis Ian, John PrineNick Drake, John Martyn og mange flere. 

Carole King & James Taylor Live At the Troubadour - Up On the Roof 

Mange af disse singer-songwriters har haft utroligt stor betydning for mig siden jeg var teenager. Her nævner jeg nogle ganske få af dem der har betydet mest for mig, uden jeg dog vil forsøge at analysere eller tolke deres sange. 

Liste ordnet efter nationalitet over Sanger-Sangskrivere Singer-Songwriters 

Jeg har med tiden fået den oplevelse, at rigtigt mange digtere, forfattere og sangskrivere er blevet motiveret til at skrive fordi deres arbejde faldt i 'god jord' hos deres kærester. Hvis Benny Andersen, Johannes Møllehave, Bob Dylan, Leonard Cohen eller andre digtere og forfattere oplevede at de blev populær hos pigerne når de skrev digte og historier, så gav det dem øget motivation på et tidspunkt hvor de egentligt ikke selv var klar over, at de havde et særligt talent. Læs denne Artikel om musernes betydning for digterne.Joni Mitchell - avantgarde-folk-pop-jazz

CloudsFørste gang jeg hørte om canadiske Joni Mitchell var da Crosby, Stills, Nash & Young indspillede hendes 'Woodstock' på deres Dèjá Vú album i 1969. Siden fik jeg 2-3 af hendes LP'er på én gang og derefter var jeg hele tiden forrest i køen til hendes nyeste LP'er. Én af dem var Ladies of the Canyon der i mange år blev en af mine favorit-LP'er.

Som solist blev hun først et navn i folk klubber på østkysten fra Boston og nedefter. Joni Mitchell's kreativitet og produktivitet var utrolig og ikke mange solister udviklede sig med hendes hastighed. Desuden var Joni Mitchell en fremragende billedkunstner og grafiker der selv tegnede og malede sine cover omslag. Se f.eks. LP'en 'Clouds' her til venstre.

Hver gang Joni Mitchell fik udsendt en LP kunne man høre en udvikling der var efterhånden var tydeligt rettet mod især jazz og den rytmiske musik, f.eks. solister fra gruppen Weather Report. Samtidig var pop og rock navne som for eksempel Steely Dan også ved at bevæge sig i retning mod jazz/funk og især på den amerikanske vestkyst var de musikalske genrer ved at flyde sammen der i midten af 1970'erne.

Joni Mitchell's Mingus fra 1979 var i den sammenhæng nok hendes mest spændende og eksperimenterende album, der samtidig var dedikeret til bassisten Charles Mingus, der døde få måneder inden albummet udkom. Samspillet mellem Mitchell, bassisten Jaco Pastorius og tenorsaxofonisten Michael Brecker var både rytmisk og melodisk enestående - The Dry Cleaner from Des Moines. Hør også denne version af det gamle Frankie Lymon popnummer Why Do Fools Fall In Love.

Ladies of the CanyonJeg interviewede engang saxofonisten og fløjtnisten Tom Scott der indspillede og optrådte sammen med Joni i flere år og bl.a. medvirkede på For Free - ét af mine yndlingsnumre med hende.

Tom Scott har spillet med alle de største i branchen, nærmest uden undtagelse, og han beundrede den åbenhed og den kreativitet Joni Mitchell havde. Hun har dog også 'ben i næsen' - Graham Nash forsøgte ihærdigt at vinde hendes hjerte, men forgæves. Joni ville det anderledes.

 Om Joni Mitchell havde indgået 'en pagt med djævlen' for at nå sine kunstneriske mål - som det var tilfældet for Dylan og Clapton - ved jeg ikke, men hun måtte bestemt yde sine ofre. Joni gemte nemlig på en meget tung byrde - en hemmelighed som måske blev antydet på LP'en 'Blue' fra 1971.

Portræt af kunstmaler, komponist, musiker og sangerinde Joni Mitchell 

I 1997 blev Joni genforenet med en datter hun som 21-årig adopterede bort. Det blev en rigtig 'mediebasker' i tabloid pressen og mange diskuterede dét at bortadoptere et barn når man er meget ung og endnu ikke kan prioritere livet, samt den situation der kan opstå når et barn eller en ung opdager, at ens mor er en berømt og velhavende kunstner. Pludselig er der stor medieopmærksomhed omkring et menneske der ellers har levet et 'normalt liv' frem til dagen hvor det blev kendt hvem man var datter eller søn af. Siden genforeningen er der opstået problemer i mor-datter forholdet. Historien har alle aspekter til en novelle, roman eller måske film om de motiver der kan ligge bag ønsket om en genforening.

TOP TRACKS: Joni Mitchell 1


 

Leonard Cohen - en musikalsk digter med græske forbindelser

Songs of Love And Hate

Én af de vigtigste sangskrivere for mig er Leonard Cohen der kommer fra Montreal, Canada - men hans karriere som sangskriver kom først i gang da han flyttede til den lille græske ø Hydra. Han udgav sin første digtsamling som 21-årig og har udgivet omkring et dusin bøger.

Se dette Interview fra 1963 (med indlagte reklamer) med en meget ung og nervøs Cohen der fortæller om sin dengang seneste digtsamling, hvor han også udtrykte sin oplevelse om anmelderne . "You have to be very charitable to reviewers," says Leonard Cohen, who has just released The Favourite Game, a new novel. "They're very unhappy people who have generally failed at an art they would like to excel in." Cohen's book, about a young Jewish man from Montreal, is getting mixed reviews in Canada. In this 1963 interview, Cohen doesn't seem perturbed by the critics. What's irritating, he says, is the perception that the book is about him: "I cringe before the tyranny of fact, but it is not autobiographical. I made it up."

Jødisk baggrund

Ligesom Bob Dylan har Cohen en jødisk baggrund, men for begges vedkommende har jeg oplevet, at deres liv og adfærd har været afslappet overfor religionen jødedommen. Både Dylan og Cohen har altid haft deres Olivetti skrivemaskiner indenfor rækkevidde, men hastigheden og mængden der er blevet skrevet på Olivetti'en har været meget forskellig for dem. Mens Dylan's tekster 'sprøjtede ud' kunne Cohen Cohen tænke dybt og længe over hvert eneste ord der kom på papiret.

Cohen's jødiske familie har rødder i Litauen og Polen. Cohen har i sin opvækst kendt til stærk melankoli og dybe depressioner med baggrund i følgerne fra holocaust. Hans lange ophold på Hydra - ikke mindst da der kom elektrisk lys på øen - blev til ét af flere vendepunkter i hans liv. Det blev også til mange år med stoffer og hans optræden på Isle of Wight i 1970 lod ikke megen tvivl tilbage om at han var temmelig 'høj' dengang. The Partisan - The Stranger Song - Hey, That's No Way to Say Goodbye

Tag til Hydra hvor Cohen købte et stenhus

Vi har været på den græske ø Hydra mange gange efterhånden. Det er én af de Saroniske øer syd for Athen. I 1959-60 købte Cohen et nedslidt og primitivt stenhus, der lå ti minutter fra havnen på Hydra. Først lejede Cohen dog huset for 14 US dollars om måneden, men senere købte han det.  Han gav 1500 US dollars for huset og kaldte senere købet for den bedste investering han har gjort i sit liv. Her fik han et helt andet enkelt liv med ro til at fordybe sig i sin egen jødiske baggrund, livets mening og lærte sig selv at kende på godt og ondt i forhold til kærlighed og had mellem mennesker. Den mulighed for ro og fordybelse der var på øen fik stor betydning for hans virksomhed som digter og sangskriver.

Man skal dog ikke tage fejl. Cohen's hus var primitivt og spartansk på alle måder. Og øen var generelt for fiskere. Øen oplevedes som mørk og kold om vinteren pga. blæst og fugtighed og der kom først elektricitet i 1960.

Da Cohen skrev én af sine mest populære sange var han til gengæld ikke så økonomisk heldig, for han blev snydt for rettighederne til sangen som hans fortæller det på videoklippet til Suzanne - eller senere, da hans tidligere manager, Kelley Lynch, iflg. Cohen, stjal hele hans opsparing på 55 mio. kr.:  artikel.

Huset som Leonard Cohen lejede og senere købte og restaurerede. I dag er det hans søn Adam der ejer det, selv om han kun bruger det i ferier.

Huset på Hydra ses her til venstre. mange år efter at det blev totalrenoveret. Det ligger ca. 100 trappetrin oppe med udsigt over byen og havnen, i absolut fred og ro, på et lille stræde uden navn og hvor der ikke er andre huse med indgang. Man kan kikke ind pga. høje mure omkring.

Den høje dør i midten fører ud til en udendørs entré og går man videre frem er der en trappe op til terrassen. Nedenunder terrassen til venstre er der et anneks på ca. 30 m2, mens det egentlige hus på ca. 120 m2 er den høje bygning i tre etager hvor der længst væg er en yderdør der fører direkte ind til huset.

Øverst oppe på husets 2. sal havde Cohen et soveværelse og sit musik- og arbejdsværelse hvor materialet til LP'er som 'Songs From a Room' og Songs of Leonard Cohen' er skabt.

I dag er det Cohen's søn Adam Cohen (f. 1972) der har huset og sjovt nok er Adam selv blevet musiker. Adam's mor,  Suzanne Elrod, boede først i huset en del år, men efter aftale mellem forældrene, overtog han huset da hans mor flyttede. Adam besøger Hydra mindst én gang om året.

Depressioner og forelskelse

Den une Leonard Cohen var ofte melankolsk med depressive perioder. Han var meget ensom den første tid på Hydra hvor der ikke var mange der talte engelsk. På et tidspunkt så han et yngre par gå arm i arm og han tænkte, at de to smukke mennesker var så heldige at have hinanden.

Det var norske Marianne Ihlen der gik tur med sin mand, Axel Jensen (1932-2003), en norsk boheme og digter, som Cohen blev ven med. Marianne var som 22 -årig kommet til Hydra i december 1957 og befandt sig i en drømmeverden der senere udviklede sig til et græsk drama. Axel Jensen blev efter et par år forelsket i en amerikansk kunstmaler og rejste på en stor sejlbåd bort fra Hydra, Marianne og deres fælles søn. Marianne ville hjem til Norge - og Cohen kørte hende i hans egen bil hele vejen til Oslo. Marianne vidste, at dette var mere end et venskab og endte i Cohen's arme. Se denne video .

Marianne og Leonard

I en tid kom Cohen, Marianne og hendes søn til at rejse og leve i pendulfart mellem Montreal, New York og Hydra som en konsekvens af Cohen's karriere som digter, forfatter og sangskriver 'in spe'. Se mere om deres forhold i denne afskrift fra en dokumentar . Marianne vendte efter en del år, tilbage til Hydra nærmest hvert år med sin nuværende mand.

'Your fine spider web is fastening my ankle to a stone'

Marianne Ihlen er antagelig den kvinde der har inspireret Cohen mest. I hans 'So Long Marianne' beskriver han hvordan det var Marianne der holdt sammen på ham - det var hendes spindelvæv der holdt ham fast. Han behøvede en masse kontakter i New York og Montreal men samtidig brød han sig ikke om kendis-livet - se denne artikel. Marianne blev gift i Canada med Cohen, blev skilt igen, men han lærte hende meget om livet og buddhisme - og de er stadig 'soulmates'.

Ni år som munk i Los Angeles

I 1993 valgte Cohen at leve ni år som zen-buddhistisk munk kort efter at have haft et forhold til den unge blonde skuespillerinde Rebecca De Mornay. Cohen flyttede til et buddhistisk Zen-center i Mount Baldly øst for Los Angeles. Der fik han navnet 'munk Jikan'. Han mediterede en del og fortsatte med at skrive digte og musik. Hans CD fra 2012, Old Ideas,  der blev det hurtigst sælgende Cohen-album nogensinde, kredser igen om 'drifter' som kvinder, passion, kærlighed, længsel, lidenskab, liv og død. Homepage.

Den dybe Cohen-stemme og den ro der omgiver hans sange gør at jeg lytter til ordene og til 'livet' bag ordene. Man kan måske blive 'forført eller manipuleret' af den form ordene kommer ud på, men jeg tror, at de fleste der lytter til Cohen bruger hans livserfaring og visdom som en 'hjælp' til deres egne behov i livet. Jeg husker en anmelder der skrev, efter en koncert i København omkring 2008, at '... selv voksne mænd stod og græd'. Det er sådan noget der kan ske, når ordene rammer lige i hjertet eller lige ned i éns egen livshistorie. Se eksempler fra litteraturprofessor Ira B. Nadel's Cohen-biografi hvor han citerer Kierkegaard med klar adresse til Cohen's poetiske hjerte:

'En digter er et ulykkeligt menneske,  hvis hjerte er sønderrevet af hemmelige lidelser,  men hvis læber er så forunderligt formede,  at når suk og gråd undslipper dem,  så lyder det som den skønneste musik'. (Søren Kierkegaard)

Biografi smagsprøve

Leonard Cohen's rolige person og hans måde at skrive digte/sange på ligger langt fra mange andre sangskrivere, f.eks. Bob Dylan. Dylan inviterede i 1976 Cohen med op på scenen på Rolling Thunder Revue turméen, men Cohen takkede nej - se denne artikel.

Cohen kan godt være politisk og kritisk - han sagde engang: "Oh, and One more Thing: You aren't going to like what comes after America." - Det er så populært at kritisere USA for alt muligt, både det ene og det andet, men når alt kommer til alt, siger Cohen, så vil du ikke bryde dig om det der kommer efter USA. Cohen blev født 21.9.1934 og sov ind den 7.11.2016 kort tid efter norske Marianne afgik ved døden.

Kilder

Montreal interview 2006 [af norske Helle Vaagland, NRK, optaget i Cohen's hjem i Montreal]:

Part 1 - Part 2 - Part 3

Cohen tilbage på Hydra i 1988 (BBC)

TOP TRACKS:

Songs of Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep - I'm Your Man - Old Ideas  

______________________________________________________________________________

 

Nick Drake [1948-1974]

 

For mig blev Nick Drake en utrolig vigtig sangskriver og solist. Han nåede aldrig at få succes eller blive rigtigt anerkendt mens han levede. Til gengæld blev han nærmest en kultfigur længe efter sin død.

Ofte har jeg hørt hans indspilninger  som film soundtrack og selv nu over 40 år efter hans død, udgives musik med ham som er dukket op på bånd der var glemt eller som havde været i privateje.

Drake havde en utrolig velartikuleret teknik i sit karakteristiske guitarspil og hans vokal udtrykte en introvert personlighed. Til trods for at han generelt var meget depressiv viste hans musik med tiden at tiltale et meget stort publikum.

Five Leaves Left (1969) - Bryter Layter (1971)Essential Songs

Hans debut-LP fra 1969 havde bl.a. en stryger gruppe som i meget spændende arrangementer gav britisk folklore et helt nyt udtryk. Nick Drake var en anderledes sangskriver, ofte med mørke melankolske tekster som krævede fordybelse. Når det skete, at  jeg kom stresset hjem fra arbejde og halvt opkogt, skulle jeg blot sætte Nick Drake på grammofonen, så ville jeg på fem minutter 'komme tilbage til livet' og nærmest have fået et 'mentalt brusebad'.

Se denne Dokumentarfilm om Nick Drake

 


THE SECOND FOLK MOVEMENT

 

Woody GuthrieJeg tror, at mange herhjemme fik interesse for folkemusik i 1960'erne. Man kaldte det 'The Second Folk Movement' i USA, hvor den første store folkemusik bevægelse var i 1930'erne og 40'erne med navne som Woody Guthrie, Jimmie Rodgers og mange flere. Specielt  Guthrie's kamp mod fascisme tiltrak mange. Hans guitar havde i øvrigt en poster hvorpå der stod 'This machine kills fascism'. Hør ham i denne 'All You fascist's bound to lose' eller se og hør ham i dette sjældne video-klip.

Der er produceret et stort og spændende projekt med titlen 'This Land Is Your Land' om Woody Guthrie og hans betydning med mange links til spændende videoer der fortæller om bredden og dybden i hans sange.

Udgangspunktet for musikmiljøet dér var caféer og små spillesteder i New York's kunstnerkvarter Greenwich Village og den årlige Newport Folk Festival med navne som Pete Seeger, The Weavers, Joan Baez, Bob Dylan, Tom Paxton, Peter Paul & Mary, Doc Watson, Earl Scruggs, The Kingston Trio, Eric Andersen, John Prine og utallige andre. Senere stod den også på en slags amerikansk folk-rock med navne som The Byrds især med Gram Parsons. Samme Parsons blev afgørende for Emmylou Harris der blev en slags katalysator mellem amerikansk-irsk folklore og country musik.

I flere år var Phil Ochs helt klart min helt. Han var en desperado om nogen. Jeg tror han mærkeligt nok drømte om at være en kloning af Elvis Presley og Che Guevara. Phil Ochs skrev flammende sange om kærlighed, krig, undertrykkelse, ikke mindst Vietnamkrigen. Da krigen sluttede var det som om Phil Ochs ikke længere havde den flammende motivation der skulle til for at han kunne skrive. Og sø døde han for egen hånd. Nogen bør snart skrive manuskript til en film om hans utrolige liv. Men der findes da video klip med ham, som f.eks. i denne I Ain't Marching Anymore.

Jeg oplever Paul Simon som én af de mest begavede sanger-sangskrivere i mit liv. En stor kunstner som har haft 'antennerne' ude - meget mere end Dylan, Cohen, Joni og alle de andre populære navne. Han musikalske og poetiske engagement i Sydafrika og Afrika generelt, Sydamerika - især Peru og Brasilien - , Caribien- især Trinidad's calypso og Jamaica's mento, i jazz i næstenal rytmisk musik. Enestående.

GracelandSang-Mix - Still Crazy After All These Years - Zimbabwe koncert

 

 

Opdateret 15/06/2017

Besøg  
124672