Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Peter Krog

Passioneret musik- og rejsenarkoman


Et godt liv

Cotignac vindue. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Hvor skal vi nyde vores otium?

Vi valgte som 60-årige at bosætte os i Grækenland af flere forskellige grunde. Det var dels fordi vi allerede havde købt en bolig i landet 5 år tidligere. Dels fordi vi begge nyder at komme tæt på en anderledes kultur, dvs. meget tættere end man kan nå på familiens ferier. Endelig var det fordi vi jo havde boet i Danmark hele vores liv, så hvis vi skulle prøve noget nyt, så var det nu. Og vi kan godt skrive under på, at vi nyder vores otium - tænk, ordet betyder oprindeligt 'lediggang'.

Klimaet i vores by, Litochoro, øst for Mount Olympus, giver os samtidig en lang 'indian summer' hvilket vi begge nyder. Og så er det relativt hurtigt at komme til Danmark, som vi naturligvis stadig betaler al vores pensionsskat til - samt ejendomsværdiskat!

Kan livsstilen være livsforlængende?

De sidste mange år af mit arbejdsliv havde jeg et stillesiddende administrativt arbejde med mange timer ved møder, foran PC'en og skrivebordet. Jeg tog desværre ikke megen tid til motion og sport i disse år, men nu  står den på vandreture i bjerget og vi går også begge til Fitness i Litochoro - og det sidste behøver ikke at være kedeligt. Se bare denne video.

Fra 1974 havde vi i 3-4 år et hus på Femø, nord for Lolland, hvor vi tilbragte en masse tid ved vandet.Jeg har haft nogle meget forskellige jobtyper og fandt med tiden ud af, at jeg bedre kan lide at styre end at lede. Som leder skal man i høj grad være klar til at forebygge, løse konflikter, kunne lægge sine frustrationer ned i en skuffe og kunne styre sit temperament. Min styrke har nok dels været det med at skrive rapporter og dels noget med at få nye idéer, løsningsmodeller, analyser og beregninger, tror jeg. Men hvis jeg ikke havde haft så mange forskellige typer jobs igennem livet og mødt så mange forskellige mennesker - eller havde haft al den forskellige og farverige musik i mit liv, så havde jeg helt sikkert været blevet en helt anden person. Musikken har været en slags  'støttepædagog' for mig mens jeg ofte arbejdede med noget helt andet.

 

Hvad ville jeg gøre om  - hvis jeg kunne?

Den australske sygeplejerske Bronnie Ware havde over en lang årrække spurgt patienter, der var døende, om de fortrød noget, når de så tilbage på deres liv´. Hun havde samlet deres svar i grupper. De mest typiske svar var disse.

Jeg ville ønske, at jeg:

  • havde haft mod til at leve det liv, jeg selv ønskede, og ikke det som andre forventede af mig
  • ikke havde arbejdet så hårdt
  • havde haft mod til at udtrykke mine følelser
  • havde holdt kontakten med mine venner

Jeg tror, at vi er mange danskere der kan genkende dette, i større eller mindre grad. Samtidig er jeg overbevist om, at danskere - i højere grad end de fleste andre folkeslag - selv vælger hvordan livet skal leves og hvad man vil arbejde med. Danskere er generelt meget 'omstillingsparate' og forberedt på, at samfundets behov og vilkår hele tiden ændrer sig med stor fart. Men i dag skal listen herover helt sikkert suppleres med denne under mottoet 'Det er vigtigere at have rigtige venner end mange venner':

  • havde haft mod til kun at bruge tid på sociale medier når det var 'død-vigtigt'

 

Da Apple's medstifter og 'guru' måtte erkende at han var ved at dø, blev hans livssyn ændret ganske betydeligt og det førte til kloge ord fra ham. Hellere få rigtige venner end tusindevis på facebook. 

Last words of Steve Jobs  -  Tidsspilde og fup på facebook

Lilli og Morten på hans terrasse.

 

Gode råd fra Pave Frans

Det er en meget anderledes og mere moderne pave der i 2014 gav råd til alle mennesker om at få et godt liv. Kort fortalt siger han 'sluk for fjernsynet under middagen, lad være med at holde fast i negativitet og lær at nyde din fritid i stedet for at lade arbejde og forbrug fylde hele dit liv.'

Blandt hans mange gode råd - som jeg er helt enig i - vil jeg fremhæve:

  • Giv af dig selv til andre. Mennesker er nødt til at være åbne og generøse over for andre, siger han, for 'hvis du trækker dig ind i dig selv, løber du den risiko at blive egocentreret. Og stillestående vand bliver råddent.
  • Hav en sund fornemmelse for fritid. Glæderne ved kunst, litteratur og ved at lege med sine børn er gået tabt, mens forbrugersamfundet har bragt os bekymringer og stress.
  • Selvom forældre har lange arbejdsdage, er det nødvendigt, at de afsætter tid til at lege med deres børn. Familier skal også slukke for fjernsynet, når de spiser middag.
  • Lad være med at være negativ. Behovet for at tale dårligt om andre indikerer lavt selvværd.
  • Arbejd for fred. Vi lever i en tid med mange krige, siger paven. Opfordringen til fred skal råbes. Fred giver nogle gange indtryk af at være noget stille, men fred er aldrig stille, fred er altid proaktivt.

 

Arbejdsliv og 'skæverter'

Mit liv har været præget af mange forandringer - både fordi jeg ofte har skiftet jobtype og ikke mindst fordi verden har ændret sig, og så må man følge med - springe på toget eller blive kørt over af det....

Når noget gentager sig for ofte eller bliver for 'mekanisk ensformigt' har jeg ofte valgt fra. Netop ikke at vide hvad der præcist sker hvis man på en rejse vælger den venstre vej frem for den højre. Den spænding har jeg ofte haft brug for.

Rejser, musik, arbejde, familie, venner, kolleger, konflikter, udfordringer... der har nok været brug for det hele, før man kan 'lære sig selv at kende'.

Mange unge lærere er blevet overrasket over sig selv, når de opdager hvordan reagerer ved at stå foran en stor flok elever i 8. klasse og befinde sig i krydsfeltet mellem forældre-forventninger, egne behov og drømme når eleverne skulle prioriteres, mens konflikter i klasseværelset skulle klares samtidig.

Og så har mit liv naturligvis været stærkt påvirket af alle de bøger jeg aldrig fik læst - så livet handler også om at prioritere. Det er OK at slå nogle skæverter - og det har jeg bestemt praktisk erfaring i -  når blot man også får sat nogle spor i livet. Og selvfølgelig har jeg også slået en masse skæverter og lært af det. Men hvis man ikke fejler engang imellem, er det nok fordi man mangler mod, visioner eller drømme.

 

Man skal turde tro på sig selv

Vi glemmer nok aldrig historien om 'den grimme ælling der blev en svane' - både i H.C. Andersen eventyret og da det skete i virkeligheden for Susan Boyle. Hvorfor skal man selv være den der slår drømmen ihjel? Hvorfor skal man ikke forsøge at leve sine drømme ud hvis det nærmest er en besættelse eller en drift? Susan Boyle turde tro på sine drømme om at blive en sanger som Elaine Paige. I en alder af 47 år gjorde Boyle det umulige muligt fordi hun troede på sig selv. Selve livet handler om at turde, dvs. turde tro på sig selv, sagde Bodil Udsen engang. Rigtigt sjovt bliver det, når pensionister kaster sig over noget af alt det de ikke har haft tid til tidligere i livet, og måske springer ud som kunstmaler, forfatter, maratonløber, rejseguide eller andet. Så er livet virkeligt lykkedes! 

Jeg sammenligner ofte virkeligheden i sportens verden med livet generelt. Har nydt at spille fodbold, håndbold, badminton og mange andre sportsgrene, men jeg har aldrig kunnet acceptere snyd af nogen art. Specielt ikke i sport, der handler om at 'den bedste mand vinder'. Specielt i cykling har der været meget snyd og hvem husker ikke dette TV-interview med Bjarne Riis som Line Baun Danielsen fik i 1998. Riis lyver på den mest uappetitlige måde en sportsmand kan gøre, endda som en reaktion på pressens direkte spørgsmål om han havde taget doping. Riis mente han havde krav på respekt, samtidig med at han for åben skærm løj om sit doping forbrug.

 

Håb om fremtiden

Følelsen af håb for fremtiden giver energi - og et eksempel på dette vises i denne video fra Cairo i Egypten, hvor imam Mazhar Shaheen fra Azhar Moskéen, besøgerden største evangelske kirke i Egypten, Kasr el Dobara Evangelical Church, på Tahrir Square i Cairo, den 25. december 2012 for at holde en tale [tekstet på engelsk]. Shaheen holder en meget inspirerende tale i forbindelse med Jul om fred og tolerance i Egypten, hvor  muslimer og kristne kan forenes. Han gør det på en måde som har givet mange mennesker håb om fremtiden.

Se iøvrigt, over 1000 års perspektiv, hvor meget landegrænserne har ændret sig i Europa - det er tankevækkende hvad det har kostet i menneskeliv og ofte i religionens navn Europas landegrænser over tusinde år.

Lilli på Femø ca. 1974 - med lilla ble på ho'det og tidens stærke farver.

 

Når tiden står stille, så mærker jeg livet for alvor

Har Danmark verdens lykkeligste folk, som TV-selskabet CBS viste i en dokumentar udsendelse? Næppe - 'den holder vist ikke vand'. Men når man sammenligner Danmark med andre demokratiske og politisk stabile lande kloden rundt, så er det bestemt ikke ringe at bo i Danmark.  video

Grækerne kan efter min mening lære meget af Danmark når det gælder fællesskabskultur, demokrati, økonomisk styring, effektivitet og kvalitet samt et ærligt engagement i lokale forhold. Men når jeg ser grækerne nyde livet på stranden med familien, nyde deres søndags-frokost på restauranten med bedsteforældre og børnebørn eller sidde i haven hvor grillen kører  med to lam og hele familien slapper af i hinandens selskab, så føler jeg også, at vi danskere nok er alt for fokuserede på planlagte og tidsafmålte aktiviteter.

Vi glemmer at falde i staver som Benny Andersen skrev i et digt. Når tiden står stille, plejer jeg at sige, så mærker jeg livet for alvor.

Provence - Côte d'Azur, Frankrig

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Haut-de-Cagnes - og her boede Vivi Flindt. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Bargéme. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Georges du Verdon. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Aiguines. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Georges du Verdon. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Castellana. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice, Old Town. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice, Old Town. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice, Old Town. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice, Old Town. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice - her boede Matisse. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nice. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Matisse museet i Nice. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Matisse i Vence. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Gourdon. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Gourdon. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

St. Jeannet. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Antibes. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Antibes. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Barjols. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 Fontaine i Cotignac. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Cotignac. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Cotignac. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Café Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Cotignac - Lilli på shoppings tur . Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Cotignac. Promenade du Rocher. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nimes. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Nimes. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 

 

Lefkas, De Ioniske Øer, 2011

 

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Lefkas, Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

De Dodekanesiske Øer, Kos og Kalymnos, 1989

Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Grækenland. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Portugal, 1990

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Europas hjørne, Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Portugal. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 

Italien, 1997

Den smukke arena i Verona hvor vi så tre operaer og nød det i to uger. Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Aida under åben himmel. Verona hvor vi så tre operaer og nød det i to uger. Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Firenze, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Firenze, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Firenze, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.comVenedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Jo, vi var bestemt også ude at sejle i gondolerne i Venedig, Italien. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 

 

Opdateret 23/07/2017

Besøg  
124672