Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Peter Krog

Passioneret musik- og rejsenarkoman


  IRLAND og SKOTLAND

Se også Balkan-Folk. Radio Mid West Irish


IRLAND

Lilli og jeg havde i mange år ønsket at rejse rundt i Republikken Irland, men vi kom først dertil i 2003 og derefter i 2005 og 2010. Irland består af 32 Counties. Disse del-områder refereres der meget tit og ofte til, bl.a. fordi der er mange byer med samme navn i landet.

Hvis man både er til natur, keltisk folkemusik, landets frihedskamp, gamle pubber, et humoristisk, talende og fortællende folk - så er Irland sagen. Samtidig er der så meget historie i hver en del af øen som man ikke kan undgå at blive berørt af. Man kan endda opleve den oprindelige by Hollywood - navnet stammer fra 'holy wood' - samt naturligvis de fantastiske irske pubber, hvor familien, vennerne og mange turister mødes. 

Lilli i Hollywood - lille by med en skøn pub. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

Keltisk musik

Der ligger en ufattelig stor og smuk tradition i den keltiske musik - alene den bretonske der også findes i Louisiana og Québec er utroligt omfattende og rig på nuancer. Vi har med vores rejser til Irland og Skotland specielt knyttet os til kulturen derfra - og der er rigeligt at tage fat på!

Den irske frihedskamp er enestående og ligeså de mange romaner, film, fortællinger og sange der er skrevet og sunget om denne kamp for ét samlet Irland - som Paul McCartney sang  Give Ireland Back to the Irish. Og ingen bliver glemt i de irske sange, hverken helte eller skurke.

Det er meget sjældent at være på en irsk pub der ikke spiller musik - hverken levende musik eller via stereoanlæg - men sådan var det lige her. Og det var endda i DINGLE - byen med flest pubber og mest levende musik på pubberne. Faktisk kunne man kun høre stille snak - egentligt meget hyggeligt.... Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

De største irske folk-navne i 1960'ernes USA var især The Clancy Brothers med Tommy Makem, Irish Rovers video og bestemt også legendariske The Dubliners video. Disse gruppers repertoire igennem årene er blevet fast inventar på de irske pubber hvor der både var plads til 'drinking songs' og de revolutionære 'rebellion songs'. Sådan er det stadig.

De populære 'Dubliners'

Just checkin' we're playing the same tune.... John Sheahan, May 4th, 2002. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comDer er langt fra de mere 'seriøse' spillemands- og folkgrupper til The Dubliners og deres stil. Alligevel har Dubliners haft en uvurderlig betydning for udbredelsen af irsk folkemusik. De oprindelige og 'ægte' Dubliners bestod af sanger og guitarist Ronnie Drew (1934-2008), sanger og banjospiller Luke Kelly (1940-1984), sanger, fløjtnist og guitarist Ciaran Bourke (1935-1988) og banjospiller Barney McKenna (1939-2012) der var den eneste fra den oprindelige gruppe. Violinist og fløjtnist John Sheahan kom med fra den 2. LP indspilning.

Siden har mange været inde og ude af gruppen, der primært og utrætteligt blev holdt sammen af John Sheahan, trods for mange pint Draught Guinness, interne skænderier og utallige påstande om at nu opløser vi gruppen. Næste dag ville Ronnie Drew ofte ringe og spørge 'Hvor var det nu vi skulle spille på onsdag...'

Et favorit nummer med Dubliners er med Luke Kelly vokalt i forgrunden i balladen 'I Must Away Now' - der også kendes med titlen 'The Night Visiting Song'. Det var senere den sidste sang han kom til at synge sammen med The Dubliners....

"I must away now, I can no longer tarry. This morning's tempest I have to cross. I must be guided without a stumble. Into the arms I love the most..."

Gruppen er holdt live af mange årsager - måske ikke mindst fordi de ikke kunne undvære livet med at optræde sammen og fordi de var så utroligt populære både i USA og Europa.

Dubliners anno 2002 hvor også sanger / guitarist Paddy Reilly (f.1939) bagest til venstre, sanger / guitarist Sean Cannon forrest til venstre og guitarist Eamonn Campbell bagest til højre er med. Paddy Reilly var en ren 'Giro 413' solist med mange hits der gjorde ham til en velhavende mand. Han bor i dag i New York hvor han ejer og driver mange irske pubber. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comTil højre ses Dubliners anno 2002 hvor også sanger / guitarist Paddy Reilly (f.1939) bagest til venstre, sanger / guitarist Sean Cannon forrest til venstre og guitarist Eamonn Campbell bagest til højre er med. Paddy Reilly var en ren 'Giro 413' solist med mange hits der gjorde ham til en velhavende mand. Han bor i dag i New York hvor han ejer og driver mange irske pubber.

Ronnie Drew havde den anden store stemme i Dubliners og indspillede senere med punkgruppen The Pogues - f.eks. 'The Irish Rover' hvor Ronnie Drew blev Dubliners' markante 'skærebrænder' sangstemme. Ronnie fik også en flot solo karriere og ind imellem 'fik han råd' til at være en en del af Dubliners eller optrådte som gæst ved festlige lejligheder.

Nye stilarter og blandingsformer, men med respekt for traditionen

Den traditionelle irske folk har de senere år 'flettet fødder' med mange musikalske genrer. Lige fra balkan-musik, til musik fra Jamaica, Cuba og Mexico.

Sharon ShannonEt eksempel er Sharon Shannon. Hun spiller fantastisk på sin accordeon, men også fløjte og violin. Og så har hun et band der når hele kompasset rundt. Den eminente og vidtfavnende musiker Sharon Shannon kan opleves på DVD'en 'Live at Dolans' fra 2007 hvor hun viser sit format med både traditionel irsk folk, cajun, rock, spillemandsmusik, gospel og reggae-kloninger samt alt godt fra havet.

Hør f.eks. 'gamle' Dessie O'Halloran med 'Say You Love Me' hvor saxofonisten til sidst slutter med et passende sax citat fra det gamle rock'n'roll nummer Yakety Sax (Boots Randolph) eller hele bandet i festhumør sammen med Mundy i den festlige Galway Girl skrevet af amerikanske Steve Earle. Sharon Shannon er et af de bedste eksempler på at traditionen kan leve videre i mange år, næsten uanset hvad der ellers sker i musikbranchen. I øvrigt er hun ikke fra Galway men fra en lille by i County Clare.

 

Temple Bar området i Dublin tiltrækker mange turister pga. de mange pubber, men de bedste pubber findes udenfor dette område, synes jeg. Især i byer som Westport, Dingle, Doolin og ikke mindst i Belfast. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Endelig ville den amerikanske country musik være en tynd kop øl hvis de irske rødder blev filtreret fra. The Chieftains har på Nashville-optagelsen 'Down the Old Plank Road' fundet de bedste eksempler frem på nogle af country musikkens gæld til den traditionelle irske musik og dans.

I det hele taget er der mange DVD'er og CD-compilation serier der fortæller om de musikalske bindinger og koblinger mellem Irland og USA ved sådanne 'Transatlantic Sessions'. Visse irske pladeforretninger - f.eks. Claddagh Records - der specialiserer sig i traditionel irsk musik sender gerne til hele Europa.

Gamle TV-optagelser

Molly Malone - en af de vigtigste 'personer' i den irske sangskat. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comHer til venstre ses den flotte bronzefigur af 'Molly Malone' hvor den enkle sangtekst kendes over hele den engelsktalende verden. Det var også den første sang på engelsk jeg lærte udenad! Man kan se Molly midt i 'Dublin's Fair City' på den skønne gågade Grafton Street der fører op til parken der er opkaldt 'St. Stephen's Green'.

Man kan i dag få sjældne optagelser af irsk folk på de fremragende DVD'er 'Come West Along the Road' med gamle RTE sort-hvid TV-optagelser - videoer - hvor der høres navne som Bothy Band, Planxty, De Danann, Clannad, Paul Brady, Tommy Peoples, Paddy Moloney, Matt Molloy, Tommy Makem, Tulla Ceili Band og mange andre. Foreløbigt er der udsendt 3 volumes i serien. Her er en ung Paul Brady fra 1977 med ét af hans glansnumre:  Arthur McBride

Et andet eksempel om den irske musiks betydning for amerikansk folk og country er CD/DVD'en Bringing It All Back Home der ligeså indeholder mange fine historiske  optagelser.

En helt anden sag er  gruppen Planxty og den fantastiske dokumentarudsendelse i TV der blev afgørende for at gruppen samledes endnu en gang til nogle koncerter som kun kan betragtes som enestående:

videodok 1 - videodok 2 - videodok 3 - videodok 4 - videodok 5 - videodok 6 - Live 2004

Frihedskamp, pubber og rebellion songs

Mange pubber var mødesteder for de revolutionære kræfter. Det gælder f.eks. pubben The Brazen Head fra 1198, der er Irlands ældste pub. Den ligger lige over for O'Sheas Merchant på Bridge Street mellem Ushers Quay og Merchants Quay ud til floden Liffey i Dublin. Den irske frihedskæmper og politiker Michael Collins (1890-1922), brugte f.eks. pubben som mødested i starten af 1900 tallet. Jeg kan anbefale filmen om hans liv med Liam Neeson i rollen som Michael Collins. Filmen viser at der i alle friheds kæmpende kredse er pragmatikere - som Collins var - og 'strammere' der nogle gange var farligere end den virkelige fjende. Han blev skudt ved et bagholdsangreb af en af 'sine egne'.

Den ældste pub ligger i Dublin: 'Brazen Head' pubben fra 1198. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Irland blev tidligere kritiseret for at have et meget kedeligt køkken med farveløse og smagsløse retter. Det er ikke sådan mere og på pubberne kan man få god mad til 'små penge'. Der findes mange kataloger over de irske pubber, men kan også få gode ideer via de mange hjemmesider som denne her. Eller lidt om irsk beerlabels.

Barney McKenna fra Dubliners på banjo. Bagved er det Sean Cannon på guitar. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comDer er flere irske folkgrupper der har specialiseret sig i farverige og nostalgiske sange om alt lige fra frihedskampen til drikkeviser. Det gælder f.eks. The Wolfe Tones og ikke mindst The Dubliners. Jeg kender i det hele taget ikke noget land der som Irland har bidraget så generøst med sange samt især inspiration og forlæg til nye fortolkninger af sange i den vestlige verden.

Udvandringen til både Australien, New Zealand, Canada og USA har kastet utroligt mange sange af sig der har keltisk oprindelse. Men ikke alle irere er blevet behandlet lige godt dér hvor de rejste hen.

 

San Patricio 

De keltiske sprog går geografisk ned til Galicien i det nordlige Spanien. Man kan derfor høre en del keltisk musik på nordkysten, f.eks. i byen Vigo. Hør The Chieftains og Carlos Nuñez her i et langt fantastisk medley fra oktober 1996.

Irske immigranter der skulle deltage på amerikansk side i den mexicansk-nordamerikanske krig i 1846-48 var blevet behandlet så dårligt at flere hundrede af dem (antallet er usikkert) i stedet sluttede sig til mexicanerne. Irerne var katolikker som flertallet i Mexico, der i øvrigt tabte krigen. Irerne blev helte i Mexico - og forrædere i USA.

Udsendt i 2010Paddy Moloney (The Chieftains) og Ry Cooder udsendte i 2010  CD/DVD'en med titlen San Patricio - se også Saint Patrick's Battalion - der fortæller historien med en lang række fremragende sange og med en lang række kendte navne fra Mexico. I det hele taget er der megen keltisk musikkultur i det spansktalende Amerika. Og takket være Ry Cooder og Paddy Moloney's enestående musikalske talent og engagement eksisterer der i dag en hel del nyere kompetente pladeindspilninger med denne musik. Se i øvrigt denne video om indspilningerne. Saint Patrick er den irske skytshelgen. Skt. Patricks, den irske nationaldag, er den 17. marts.

Selve temaet var dog ikke nyt i musik-sammenhæng, for latin-sangeren Rubén Blades udsendte i 2002 albummet Mundo der også kredsede om San Patricio temaet.

Hvis du tager hundrede traditionelle amerikanske countrysange vil du opdage at næsten allesammen - et eller andet sted - stammer fra en irsk folkemelodi. Helt løgn er det ikke. Digte, anekdoter, lokale historier og fortællinger, værtshussange, rebelske sange, viser og i det hele taget alt der handler om at fastholde historien og rødderne er irernes kultur.

Dingle, Doolin og Westport

Jeg har nærmest altid kendt til irsk musik, men det var først da vi tog derover og rejste rundt på øen at jeg blev overbevist om musikkens utrolige levedygtighed og værdi. Indtil da havde jeg med stor fornøjelse lyttet til The Bothy Band video, Boys of the Lough - der bestod af musikere fra Irland, Skotland / Shetlandsøerne, f.eks. Aly Bain MBE, der dannede gruppen i sin tid video. Men de første jeg hørte var naturligvis The Dubliners, Irish Rovers og mange andre kendte navne.

Boys of the LoughJeg havde også mange plader med mine favoritter The Chieftains som fra midten af 1980'erne begyndte at indspille med alle tænkelige solister fra utallige kontinenter. Gruppens karismatiske og kreative leder Paddy Moloney fik den ene idé efter den anden i et hæsblæsende tempo om den irske musiks koblingspunkter til fjerne egne som Cuba, Mexico, Sydamerika generelt og naturligvis hele det keltiske område - ikke mindst Galicien ud mod Atlanterhavet.  Én af de solister Moloney har påvirket, er Emmylou Harris som indspillede den smukke 'Sonny' sammen med Mary Black og Dolores Keane.

Men da Lilli og jeg kom til den grønne ø og fik nærkontakt med pubberne i det populære Temple Bar område i Dublin, men måske især i byer som Doolin der ligger tæt på de berømte Cliffs of Moher, syd for Galway på vestkysten og Dingle på halvøen af samme navn mod sydvest, Westport længere mod nord på vestkysten og mange andre fine steder, så fik musikken krop og sjæl og ansigt. Alt i den sammenhæng fik en helt anden betydning.  Mine absolutte favoritter er grupper som Planxty, Dervish og Danú - foruden solisten Paddy Keenan (fra The Bothy Band) der spiller fabelagtigt på uilleann sækkepibe - fyldte vores kroppe hver dag, mens vi nød det irske landskab, mennesker og byer.

Pub i Doolin hvor der nærmest altid er levende musik. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Mod sydvest ligger halvøen Dingle med byen af samme navn. Det hævdes, at det er den by i Irland med flest eller næstflest pubber pr. indbygger. Det bedste er dog, at de fleste af pubberne har levende folkemusik af særdeles høj klasse på plakaten hver aften. An Droichead Beag, Main Street, Dingle, County Kerry video, er en af mine yndlingspubber hvor jeg kan garantere for kvaliteten. Der findes mange kataloger over de irske pubber, men kan også få gode ideer via de mange hjemmesider som denne her.

'An Droichead Beag', Main Street, Dingle, Co. Kerry. Pubben ved den lille bro over vandet. Udenfor Dublin er denne pub ét af de bedste steder at besøge hvis man er til traditionel irsk folklore. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Det er en sand fryd at køre rundt i landskabet med irsk musik i højttalerne: Chieftains - Dervish - Danú - Planxty - Kila - FlookMoving Hearts - Susan McKeown og mange mange andre. Alle sammen er fantastiske navne, der sammen med The Dubliners, de mange pipers (sækkepibespillere) og vokalister som Mary Black og Dolores Keane m.fl. er med til at levendegøre en utrolig musikalsk sangbog der vist ikke har noget sidestykke. Min favorit på det instrumentale område når vi taler om 'bands' er Sharon Shannon der både spiller violin, fløjte og ikke mindst melodeon (accordion variant) og så har hun mod til at prøve genre-sammenhænge der får den keltiske musik ud i alle kroge - hør hende her med 'big band' i 'James Brown March'

I Westport mod nord, der sjovt nok ligger på vestkysten, er der to skønne pubber der ligger side om side, med ca. 20 cm luft imellem ydervæggene.

Populær pub i Westport. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

Den ene pub hedder The Porter House og den anden Matt Molloy's, efter ejeren, der er fløjtnist i The Chieftains video. I hans pub ses billeder af The Chieftains med alle mulige grupper og solister fra hele verden som de har spillet og indspillet med. Det er overvældende. Selv Rolling Stones! Og så er der plakater omkring scenen - ja, der er en pæn stor scene i pubben - hvor man ikke bliver i tvivl om, at den danske Tønder Festival er blandt de væsentligste i Europa.

Både Malloy's og Porter House har naturligvis levende musik hver dag og kan rumme mange hundrede mennesker. Der er i årenes  løb indspillet meget musik i lyd og billede på begge pubber.

Den irske sækkepibe - Uilleann Pipes

For mig er der meget stor forskel på den type sækkepibe musik man kan høre i Irland vs. Skotland. Jeg kan og vil ikke gøre mig klog på den tekniske side af sækkepibernes forskelligheder, men jeg oplever den irske Uilleann  'pipe' som utroligt avanceret - den kan spille i flere tonearter. I stedet har jeg nydt en lang række solister på instrumentet. Her er en liste over solister fra hele det keltiske område som f.eks. den enestående Carlos Nuñez fra Galicien til irske stjerne-solister som f.eks. Paddy Keenan - Ronan Browne - Liam O'Flynn - Davy Spillane samt historiske navne som den legendariske Willie Clancy.

Dansk-Irsk

I Danmark har gruppen Paddy Doyles lige siden slutningen af 1960'erne været det bedste og mest populære navn når det drejede sig om irsk folkemusik. Paddy Doyles har holdt mange og lange pauser, men siden 2007 har de været på banen igen, bl.a. på den årlige Copenhagen Irish Festival. Det er en festival der kan anbefales alle der har lyst til at mærke lidt af den irske stemning man bl.a. kender fra musik-pubberne i Dublin.

Et fængslende sted

En stor oplevelse var, at besøge det historiske fængsel Kilmainham Jail i Dublin. Fængslet er anvendt som rammer og kulisser i mange kendte film og så har det en historie som både er 'fængslende' og rædselsvækkende når man tænker på hvor kort tid siden det egentlig har fundet sted i den europæiske historie.

Kilmainham Jail i Dublin. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Der er skrevet en sentimental men smuk og ærlig sang med titlen 'Grace' sunget af Jim McCann og The Dubliners. Den handler om unge Grace Gifford der blev forelsket i journalist, poet og frihedskæmper Joseph Plunkett og gift med ham 30 minutter inden han blev henrettet af englænderne i fængslet den 4. maj 1916 foto-video med sangen 'Grace'.

Når man besøger fængslet kan man se den fængsels celle han sad i samt den celle Grace selv kom til at sidde i, da hun senere blev fængslet samme sted.

Når man har besøgt Kilmainham Jail og fået en guidet rundvisning med alle historier og diasshow om tidens voldsomme frihedskamp, vil mange af de irske sange og historier om den engelske undertrykkelse få en helt ny betydning. Læs også Frank McCourt's autobiografiske og usminkede beskrivelse af undertrykkelsen og fattigdommen i bogen 'Angela's aske' som han modtog Pulitzer prisen for. Kritikere har dog ment, at McCourt tegnede et alt for mørkt og dystert billede af forholdene i 1930'ernes Irland.

Rejs til Irland

Kokken er ikke hjemme. Han er ude at fiske. Er hjemme i morgen. Sådan stod der på skiltet ved denne Dingle-pub ude på landet. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comDe senere år har Lilli og jeg rejst mest til Grækenland men også til Provence/ Côte d'Azur og det meste af Irland.

Landet er ikke billigt at rejse rundt i, men det er en sand jubelfryd at køre rundt i landskabet med irsk musik i højttalerne: Chieftains - Dervish - Danú eller Planxty. Alle sammen er fantastiske navne, der sammen med The Dubliners, de mange pipers (sækkepibespillere) og vokalister som Mary Black og Dolores Keane m.fl. er med til at levendegøre en utrolig musikalsk sangbog der vist ikke har noget sidestykke.

Der er mange rigtigt gode B&B i Irland - dvs. Bed & Breakfast - og jeg vil anbefale at man ikke booker plads på forhånd, for man kan altid finde en god B&B. Når man ikke booker på forhånd er man langt friere stillet med hensyn til pludseligt opståede muligheder for uventede oplevelser - som f.eks. de smukke Cliffs of Moher på vestkysten, hvormange har fået deres aske strøet ud - bl.a. sangerinden Dusty Springfield der døde i 1999.

The Cliffs of Moher på den irske vestkyst. Mange mennesker har fået deres aske strøet ud over dette smukke sted. Én af dem var den britiske sangerinde Dusty Springfield.

 

Nordirland, East Belfast og Hyndford Street 125

Jeg besøgte Van Morrison's barndomshjem på Hyndford Street 125, East Belfast og opdagede, at rækkehuset var blevet købt af Kulturministeriet og bliver godt bevaret. Det er et beskyttet rækkehusmiljø med få kvadratmeter, højst 80 m2 i to plan - og nærmest ingen trafik.

Den unge Ivan, der var enebarn, boede på Hyndford Street fra han blev født den 31. august 1945 til 1961 hvor familien flyttede.

Udenfor området lå de meget store og dyre villaer som lille Ivan kunnedrømme om mens han stjal sig tid til at lyttede på radiostationer der spillede klarinettisten og sopransaxofonisten Sidney Bechet samt et utal af jazz, blues, gospel og countrynavne som f.eks. Hank Williams og Sister Rosetta Tharpe. Det var her at hele Morrisons fantastiske univers blev formet mens han lyttede til 'the wireless'.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre steder i Belfast bliver man mindet om konflikten i Nordirland mellem protestanter og katolikker. Faktisk oplevede vi byen som meget opdelt mellem områder for de rige og for arbejderklassen. Vi så også operahuset midt i byen hvor Van Morrison meget ofte kommer og giver koncert.

Den 30. januar 1972 glemmer man ikke - det var den såkaldte Bloody Sunday hvor britiske soldater dræbte 13 personer og mange blev hårdt sårede. Den irske gruppe U2 indspillede senere sangen 'Sunday Bloody Sunday' om denne blodige dag i byen Londonderry.

Keltisk kultur og sprog

Der er flere grene indenfor de keltiske sprog.

Nogle sprog 'lever' stadig, andre eksisterer ikke længere i praksis. Læs her om f.eks. irsk-gælisk, skotsk-gælisk, walisisk eller bretonsk.

Denne gamle kultur omfatter store område i det vestlige Europa ud til Atlanterhavet. Det drejer sig om Skotland, Irland, England, Wales, Cornwall, Isle of Man, Bretagne i Frankrig og Galicien i det nordvestlige Spanien. Det er spændende, at rejse rundt i disse lande og områder og få oplevelsen af, at der er en fælles kultur der binder dem sammen. Samtidig er der keltisk 'eksil-kultur' i det sydøstlige Canada hvor udflyttere har taget deres kultur med sig så den er blevet synlig i hverdagen. Kelterne i musikhistorisk sammenhæng er et spændende tema, lige fra nord til syd. I filmens verden ser man også den keltiske kultur tydeligt - især i eventyrfilm hvor underlægningsmusikken ofte er keltisk eller keltisk inspireret.

I USA og Canada finder man også keltisk kultur samtidig med at den amerikanske folkemusik lever og udvikler sig fint. Navne som John Prine, Kate & Anna McGarrigle samt Emmylou Harris.

Lidt primitivt posthus og så endda i Hollywood

 


Transatlantic Sessions

Se den utroligt berigende BBC/Whirlie DVD serie i fem Volumes Transatlantic Sessions der er optaget i fem vellykkede omgange fra 1994 og senest frem til 2012. Der er nogle af de absolut bedste musikere og solister fra især Irland og Skotland men også fra USA og Canada på den anden side af Atlanterhavet. Der er udsendt både DVD'er og CD'er og desværre kan tidsrækkefølgen nemt opleves som noget rod, men det er ligemeget, for det hele er guldklumper. Intet mindre. I 2011 udkom f.eks. Transatlantic Sessions 2 på DVD optaget allerede i 1998, og udkom længe efter nr. 1, 3 og 4. Nr. 5 blev udsendt i marts 2012.

Se nogle eksempler her med Julie Fowlis - Dick Gaughan - Mary Black - Allison Moorer og naturligvis Emmylou Harris. Hør og se skotske Eddi Reader (fra popgruppen Fairground Attraction) i den næsten 'overhørte' perle af Willie Nelson, Back To Earth.

Måske er det den bedste og mest omfattende musik serie på DVD til dato. Den første serie programmer er med to fremragende violinister ved 'roret' nemlig amerikanske Jay Ungar og skotske (fra Shetland) Aly Bain. De følgende serier var med Aly Bain og verdens bedste dobro og lap steel guitarist Jerry Douglas som ankermænd. Nogle af de væsentligste musikere ved optagelserne var i øvrigt den instrumentalt og musikalsk vidtfavnende Phil Cunningham, den magiske og teknisk begavede guitarist Russ Barenberg, Donal Lunny fra Planxty på bouzouki og bassisten Danny Thompson.

Desuden kan man høre navne som James Taylor, Iris DeMent - f.eks. med Our Town eller Let the Mystery Be - Emmylou Harris, Rosanne Cash med en enestående version af 'Secret Life Of Roses', Liam O'Maonlai, Karen Matheson, Dan Tyminski [fra Alison Krauss Union Station], Allison Moorer med en fremragende version af 'Carrickfergus', sangeren Guy Clark, Davy Spillane på uilleann pipes og fløjte, den skotske sanger Rod Paterson, de sublime sangerinder Karan Casey, Julie Fowlis, Sharon White og Nanci Griffith f.eks. med 'Boots of Spanish Leather' eller Maura O'Connell f.eks. med 'Trouble In the Fields' foruden Martha Wainwright og f.eks. country sangeren Radney Foster. Ricky Skaggs - der er gift med Sharon White - John Martyn og en endeløs række af de bedste musikere fra Skotland / Shetland - f.eks. violinisten Jenna Reid, Irland, USA og Canada. Serien må være det bedste keltiske folk samlet på én gang, men altså over foreløbig fire sessions.

Jerry & AlyHvordan kan det så lade sig gøre at skabe sådan en kulisse og musikalsk formåen? Jo, som Jerry Douglas undervejs: 'Alle er nødt til at hænge deres personlige ego op ved indgangen, ellers vil vi ikke kunne spille så harmonisk sammen som vi gør.'

Serien indeholder en omfattende samling af keltisk musikkultur fra de irske og skotsker aner især, men bestemt også fra den amerikanske folk og counrtry scene. Alt er i øvrigt optaget i det nordvestlige Skotland med de smukkeste kulisser man kan ønske sig. På den seneste Volume 5 ser og hører man navne som solisten Sam Bush, Muireann Nic Amhlaoibh fra gruppen Danú. Muireann har en fantastisk stemme og jeg nyder nærmest alt hvad hun synger - på samme måde som når jeg hører Julie Fowlis - Muireann Nic Amhlaoibh. Desuden sanger og violinist Allison Krauss, banjospiller Bela Fleck, den unge guitarist og sanger Sarah Jarosz og mange andre.

Harmonikaspiller, pianist og fløjtespiller m.m. Phil Cunningham er måske først og fremmest en fremragende komponist - han har skrevet mange utroligt smukke og romantiske valse - og jeg oplever måske, at Cunningham ikke har fået den 'credit' han fortjener på DVD'erne. Han er ganske enkelt enestående!

Irske Paul Brady er også med og han lever lejlighedsvis op til sit gode fortjente ry som Irlands måske bedste singer-songwriter - men den både muntre og ellers kompetente mand slår en effektiv skævert her og der og producerne burde helt klart have set bort fra et par af hans bidrag. Hør i stedet de klassiske Lakes of Pontchartrain eller Arthur McBride and the Sergeant - sidstnævnte med en lidt forsinket anerkendende applaus fra kollegerne...

Hør nordirske Cara Dillon med Garden Valley.

 

Stan Rogers - en fantastisk sanger og sangskriver

Selv om han er fra det østlige Canada, så er han som snydt ud af næsen på den skotske folk-tradition. Stan Rogers (1949-1983) havde en kraftig baryton stemme og kunnebetage et publikum som kun få - lige fra hans optræden på kaffebarer til de helt store koncertsale. Hør ham fortælle og synge i dette fine videoklip

 


SKOTLAND - med den fantastiske natur

Voksne mænd blev som drenge når de inden afgangen fra Fort William kunne besigtige det gamle lokomotivVi har kun været i dette pragtfulde land én gang, i 2003. Skotterne er utroligt gæstfrie og de har den bedste whisky i verden er jeg sikker på. De har ligefrem en rejserute hvis man vil besøge destillerier. Men deres pubber - de er langt bagud i forhold til de irske. Jeg foretrækker også klart den irske folkemusik. Men det skotske landskab slår alt. Vi tog med veterantoget på The West Highland Line fra Fort William til endestationen ved den lille fiskerby Mallaig på vestkysten. Man kan stige på toget lige fra starten i Glasgow og mange stationer fremad. Togturen og broen herunder var med i en 'Harry Potter' film.

Inden vores rejse i 2003 var jeg overbevist om, at det var irerne der havde den bedste musik. Siden er jeg blevet klogere. Der er et fantastisk musikliv i Skotland - ikke mindst på øerne mod nord, især Shetland Isles. Og så er de også - ligesom irerne - et fortællende folk.

Man kan ikke tale om skotsk musik først at nævne poeten og sangskriveren Robert Burns (1759-1796). Hans sange fylder stadig i dag så meget i den keltiske musik, at han må betragtes som den væsentligste sangskriver i denne kultur.

Fantastisk togtur. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

 Inverness

Ind imellem følte man sig hensat til de irske pubber når der først kom gang i den keltiske sang og musik. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comInverness var den mest skønne hyggelige by ¨blandt de mange vi oplevede og det var helt klart den by med de bedste pubber hvor der flere steder også var levende musik. En skotte med kilt gav et par glas røget singlemalt whisky.

Jeg var i forvejen meget begejstret for røget skotsk singlemalt som for eksempel LagavulinLaphroaig og Talisker men også Isle of Jura som faktisk var den der satte fart på min whisky interesse. Der er ingen spiritus, efter min mening, der kan erobre et rum med sin duft og aroma som en røget singlemalt - og det bedste er, at blot et par små glas på en aften vil være rigeligt til at jeg har været på en lille drømmetur i 'højlandet'.

Jeg glemmer aldrig en anmeldelse af en Highland Park whisky der startede med ét ord og derefter et punktum: 'Mågeskrig.' Og derefter fulge noget med skippers gamle snade, tobaksovs, røg og tjære. Nogle mennesker kan det der med at sætte ord på oplevelser der straks passer med de billeder og lyde man får, når eftersmagen fra en røget singlemalt indfinder sig. Filmklip: The Angel's Share

Keramikeren Lotte Glob

Vi besøgte den danske keramiker Lotte Glob der bor lige udenfor byen Durness i det nordvestlige hjørne. Turen var gået fra byen Ullapool og derfra til Durness - noget af de smukkeste og mest barske natur vi nogensinde har oplevet. Det skyldtes nok, at vi havde set en Søren Ryge udsendelse fra 1999 om hende i TV og hvor der til nogle fantastiske billeder blev spillet sangen 'Dantes Prayer' af og med canadiske Loreena McKennitt. Mange husker nok situationen da hun lagde 333 keramiske flydesten på strandkanten - keramiske sten som tidevandet derefter tog.

'Så forstår I godt hvorfor jeg bosatte mig i Durness' spurgte Lotte.

Ja, og vi kunne godt sætte os ind i at hun - som noget ganske enestående - ofte tager jeg nogle dage alene i den skotske natur. Lotte er keramiker. Når hun tager på disse ture har hun nogle keramikfigurer med. Når hun ser nogle egnede hulrum i klipperne på turen, kan hun finde på at lægge en keramikfigur ind. Måske bliver de først fundet igen om 100 år eller senere. Det er næsten en drift for hende at lægge noget af den keramik hun kan synes om 'tilbage' til naturen - som tak for det naturen giver hende.

Det var her tidevandet hentede de keramiske flydesten. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Søren Ryge producerede udsendelsen om Lotte Glob i 1999. Den blev helt eller delvist genudsendt en halv snes gange. Og helt enestående har BBC fulgt op med udsendelser om Glob på baggrund af Ryge's udsendelse. Den underlægningsmusik den anvendes i udsendelsens sidste del af Loreena McKennitt høres mens man ser, at tidevandet tager en masse keramiske flydesten og trækker dem ud i Atlanterhavet. Det hele varer ca. 8-9 minutter i sammenklipningen. Smukke billeder - smuk musik - og et smukt liv som kom på plads da Lotte bosatte sig i et af de smukkeste landskaber i vores verdensdel.

At køre igennem det skotske landskab og høre sange af Robert Burns er noget nær det smukkeste man kan ønske sig. Hør f.eks. Eddi Reader med Wild Mountainside.

Det nordlige Skotland. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 


PLADEANMELDELSER


Det er meget lidt keltisk musik jeg har anmeldt. Derfor vil jeg anbefale at bruge dette link for at få inspiration til irsk musik. Det er en fantastisk omfattende og spændende oversigt hvor de enkelte anmeldelser er yderst troværdige. Desuden kan denne hjemmeside anbefales varmt.


Irland

Road Block. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Road Block... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

When Irish Eyes Are Smiling... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Johnnie Fox's har en super restaurant hvor fik den bedste laks man kunne drømme om. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Der er nok ikke mange spillesteder i verden hvor man hænger vasketøj til tørre på scenen, men hos Johnnie Fox's udenfor Dublin gør man det. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Irerne drikker lige så koncentreret som de synger og lytter på pubberne. På Johnnie Fox's kunne der være omkring 6-700 gæster. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

At Johnnie Fox's, Dublin, Wicklow Mountains, Ireland... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

At Johnnie Fox's hvor der er tre scener. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Lilli lærte hurtigt at drikke to øl på én gang... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

I think this at The Brazen Head, Dublin, the oldest pub in Ireland. Established in 1198. Great atmosphere and great audience.  Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

B&B. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Westport. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Westport. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Matt Molloy er en meget kendt fløjtespiller der har spillet i The Chieftains i 50 år sådan cirka. Just next to The Porter House You'll find Molloy's, where The Chieftains have played with the owner on flute of course. Westport og en pub ved siden af The Porter House. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Matt Molloy's i Westport. Vi var ankommet til Dublin dagen før og havde været på pubber hele natten. Derefter var vi kørt tværs over Irland om natten til Westport - derfor så vi lidt klatøjede ud da vi ankom. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

To verdensnavne: The Chieftains og The Rolling Stones. Matt Molloy står mellem Keith Richards og Ronnie Wood.

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Near Roundstone. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Near Roundstone. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Django Reinhardt gipsy style - musicians on the street in Galway, County Galway. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

No Smoking Inside. Doolin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Doolin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Music Pub... and a little drinking too. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

En skomager- og læderforretning bliver til en pub. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Mod sydvest ligger halvøen Dingle med byen af samme navn. Det hævdes, at det er den by i Irland med flest eller næstflest pubber pr. indbygger. Det bedste er dog, at de fleste af pubberne har levende folkemusik af særdeles høj klasse på plakaten hver aften. Dingle, County Kerry. Dingle Pub. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dingle by på Dingle halvøen. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Gad vide hvilken øl de drikker her? Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Outside our modest B&B - Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Chef gone fishing... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Breakfast at the Blind Piper, one of our 122 most favourite pubs... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Sneem. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

På vej til . Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 Irske slotte og fæstninger. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Hollywood, Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Avoca, Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Der er utallige vandreture i dette område. Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Wicklow. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

En stor oplevelse var, at besøge det historiske fængsel Kilmainham Jail i Dublin. Fængslet er anvendt som rammer og kulisser i mange kendte film og så har det en historie som både er 'fængslende' og rædselsvækkende når man tænker på hvor kort tid siden det egentlig har fundet sted i den europæiske historie. Der er skrevet en sentimental men smuk og ærlig sang med titlen 'Grace' sunget af Jim McCan. Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Temple Bar, Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Sean Cannon fra The Dubliners, som erstattede den uerstattelige Luke Kelly. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

The Dubliners anno 2002 hvor også sanger / guitarist Paddy Reilly (f.1939) bagest til venstre, sanger / guitarist Sean Cannon forrest til venstre og guitarist Eamonn Campbell bagest til højre er med. Paddy Reilly var en ren 'Giro 413' solist med mange hits der gjorde ham til en velhavende mand. Han bor i dag i New York hvor han ejer og driver mange irske pubber. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

I think this at The Brazen Head, Dublin, the oldest pub in Ireland. Established in 1198. Great atmosphere and great audience.  Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Ha'penny Bridge er lige så kendt et vartegn som Molly Malone. Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

In Dublin's fair city... selveste Molly Malone!  Dublin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

  

Skotland

Edinburgh Castle. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Edinburgh, Old Town. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Edinburgh. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Edinburgh havde det bedste Bed & Breakfast, no doubt. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Læs mere om The West Highland Line

 

All aboard... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Endestationen blev fiskerbyen Mallaig. Koldt og en lugt som var det Esbjerg. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Fiskerihavnen i Mallaig.  Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Var det mon her at 'Breaking the Waves' blev optaget? Stemningen var der. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Smil, Peter. Vi stod på i Fort William, men toget kører helt fra Glasgow til Mallaig ved Atlanterhavet hvor jeg står her. Den dag var der ca. 30 graders varme i - og højest 15 grader i Mallaig. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Skotland er et land med masser af søer, floder og sluser! Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Der var en nærmest larmende stilhed, bortset fra den stilleknirken når sluserne gik op eller i. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Og så er det bare afsted afsted... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Hvad er det helt præcist der er så tiltrækkende ved Skotland (og Irland)? Jeg tror, at det er kombinationen af natur, frisk luft, skønne mennesker, super-fantastisk dejlig musik og så lyden af vand. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Se lige den hængebro i det fjerne - og jeg har højdeskræk!

Jamen, det er jo Loch Ness søen.

Hør lige denne her Rhythm of My Heart

Så smukt kan det være.

Hva' Søren, der er vist lige 5-6 sluser til styrbord.

 

 

 

Det begynder så småt at lugte af Laphroiag, Lagavullin, Tallisker og den slags... 

Så er vi i Ullapool - ja, det hedder byen faktisk. 

De må ha' mange svenskere der overnatter.

Sjovt hus udenfor Durness. Der må Lotte Glob bo.

Jamen det var jo her at Lotte tidevandet tage hendes keramiske flydesten. 

Og på den modsatte side, den vestlige side, af Durness, har Lotte sit værksted og udsalg.

Udstilling.

 

Stendiger fra Engeland til Skotland...

Tænk at køre ad en énsporet one-way street hvor man kun kan holde ind til siden for modkørende hver 2. kilometer. Store afstande og en storslået natur der gjorde mig stum.

Selvfølgelig så vi skotsk højlandskvæg 

Det mæ være OK for en del sejlbåde at lægge til her.

Herrens veje er uransagelige - vi kom på rette vej.

The Glenmorangie Cask Masters - Læs om stedet

Vi besøgte 'The Glenmorangie' der er et fint whiskey-destilleri

 

 

 

 

 

 

 

 

Inverness - den hyggeligste musikby på ruten.

A penny for Your thoughts...

 

Opdateret 19/03/2013

Opdateret 23/07/2017

Besøg  
124672