Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Peter Krog

Passioneret musik- og rejsenarkomanTRINIDAD & TOBAGO

 

Carnival in Port-of-Spain. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Mange tror, at den vigtigste kulturelle aktivitet i Trinidad & Tobago enten er carnival eller calypso - men de tager fejl. Der er intet der kan konkurrere med den største vestindiske lidenskab: Cricket. Dog finder jeg selv denne sportsgren uinteressant. Et helt andet og vigtigt begreb der også begynder med 'C' er callaloo der kendes over hele Caribien. Men hvad handler denne del af Caribien om? Se her og her.

Læs om den lokale mad der er en bland of Africa, Creole, Indian, Mexican, Amerindian, Kinesisk og meget meget mere: Trini cuisine

Se og læs også Caríbe. Læs rejsebeskrivelser fra De Berejstes Klub. Flere fotos nederst.

Kommerciel video fra 1957 om Trinidad Carnival

 

CARNEVAL in Port-of-Spain, Trinidad

Der var tre ting der gjorde, at jeg måtte rejse til Trinidad & Tobago i Caribien: (1) jeg havde fået tilsendt LP'en 'The Caribbean Man' med Black Stalin (f. 1941) - (2) jeg havde lånt 2LP'en 'Västindien - Små Antillerna' og (3) jeg havde lånt bogen 'Fyra musikkulturer: tradition och förändring i Tanzania, Tunisien, Sverige och Trinidad' skrevet af svenske Krister Malm. Alle tre dele virkede som en magnet på mig og jeg måtte simpelthen ned og opleve denne kulturelle 'smeltedigel' der hvert år fester i ugerne omkring deres 'Carneval - The Greatest Show On Earth' som de beskedent kalder det.

Se en 50 minutter lang video om karnevallet

Se billeder med baggrundsmusik fra det gamle Trinidad som mange i dag savner.

Karnevallet får alle på gaden hvor der sjældent er mere end 10 meter mellem højttalerne eller steelbands. Næsten som da Danmark vandt EM i fodbold... Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comCopyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når vi i Danmark holder fastelavn er det officielle karneval i Port-of-Spain, Trinidad netop startet. Det hele starter længe før med calypso og steelband konkurrencer. Ja, faktisk er der konkurrencer indenfor kaiso, extempo, traditionel steelband eller de såkaldte pan-around-the-neck bands. Og så er der Panorama. En olietønder kaldes jo en 'pan' - deraf navnet Panorama som er steelband musikkens uofficielle verdensmesterskab.

Der er musikkonkurrencer i soca, chutney og chutney soca (indo-caribisk dansemusik), karnevals street parade, karnevals roadmarch og meget mere. En roadmarch er den melodi der bliver spillet flest gange under karnevallet. Der er også konkurrencer for karnevallets optog der blot kaldes bands, for karnevallets 'konger' og 'dronninger', Kiddies Carnival - det vil sige optog for børn - samt mange andre kategorier.

Den person der bevæger sig og danser til musikken iført de store konge- eller dronninge kostumer kaldes en 'masquerader' og den bedste af slagsen i mange år var Peter Samuel - se ham i det kostume han havde på i 1987 her og  her. De kalder det selv 'The Greatest Show On Earth' og helt løgn er det ikke. Prøv at klikke dig videre og få mod til selv at tage dertil en gang. Man skal nok ankomme en uges tid inden karnevallet og bagefter tage mindst en uge til Tobago og slappe af på nogle af de magiske strande der findes.

Visse deltagere kan være svære at overse. Carib Belle. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

Port-of-Spain - en by der er skabt til karneval

Mange kalder Trinidad & Tobago for MAS REPUBLIC. Det betyder maskerade landet eller karneval landet. Det er ikke overdrevet - alle i landet sætter uret efter hvornår næste CARNIVAL skal afvikles og indretter alt derefter.

Alle optog følger en bestemt rute i byen og ingen tør foreslå ændringer i bybilledet hvis det kommer til at hæmme de mange optog: steelbands, pan-around-the-neck bands, kiddies carnival, de kæmpestore konger og dronninger der går i spidsen for de største optog på ofte flere hundrede mennesker osv.

Om mandagen indøver optogene rutiner og bevægelser med musikken og om tirsdagen gives der point forskellige steder på ruten - især oppe på Queen's Park Savannah - så den dag skal alt køre perfekt. Om onsdagen fester optogene løs om dagen og alle tre dages nætter kan de der arbejder om dagen overtage kostumerne som er købt i de såkaldte Mas Camps. Alle datoer for de kommende år Trini Carnivals kan du se her

Den gamle kaiso og calypso findes kun i begrænset omfang i dag til karnevallet. Det er mere 'oppumpet' soca man hører - det er en blanding af heftig calypso og disco musik - og så den indiske 'chutney soca'. De gamle musiktraditioner findes, men der er ingen tvivl om, at vore dages trini-karneval er noget der kræver en god fysik og en god udholdenhed. Det hele varer tre dage - 24 timer i døgnet - og ingen vil gå glip af noget. Læs om den enestående kunstner Peter Minshall.

  

Peter Minshall's Band (1987). Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com 

I det meste af Caribien handler dans især om erotiske bevægelser af hofter og baller. Det er utroligt hvad man kan opleve... Ved 'Kiddies Carnival' - se herunder - ser man ofte at børnene efterligner de voksne og så følger der en stor debat om det umoralske i dansen og at forældre bør opdrage deres børn til ikke at danse som de voksne. Musikken kaldes soca - en sammensætning af ordene soul-calypso video.

 

 Me Tarzan... You Jane. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comKiddies CarnivalCreole Love Call. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Et par dage inden det 'rigtige' karneval afholdes er der Kiddies Carnival som også fungerer som en generalprøve på om alt nu er OK. Alt foregår efter samme regler som de voksnes, men ikke over så lang tid. Men det en enestående at se med hvilken alvor og respekt at både forældre, bedsteforældre og børn går til sagen. Nogle gange danser og vrikker børnene sig endda sig lige så vovet som de voksne - og så kommer reaktionen hurtigt i aviserne: børnene og de unge der typisk er fra 3 til 18 år må ikke være klædt og bevæge sig seksuelt udfordrende på nogen måde tordner kritikerne. Kiddies Carnival er kæmpestort og i sig selv en kæmpe oplevelse.

 

Inden det rigtige karneval er der 'Kiddies Carnival' og det er ikke ringe! Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

  

Afrikanske og indiske rødder

En helt anden ting er, at over 40% af befolkningen faktisk kommer fra Indien. Det er derfor lige før man kan sige, at Columbus fik ret i at han var kommet til Vestindien. Indernes madkunst med karry og indisk brød findes næsten overalt i det engelsktalende Caribien. De sidste 25 år har den indiske dansemusik også fyldt mere og mere under karnevallet.

 

Steelpan, Steelband og Len Boogsie Sharpe

 

Der er ca. 100 mand i et konkurrence steelband. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

I 1984 besøgte jeg tidens mest interessante steelband, Phase II Pan Groove, der holdt til på 13 Hamilton Street i bydelen Woodbrook, Port-of-Spain. Bandets leder var Lennox Sharpe, der var bedst kendt som 'Boogsie'. Han var dengang en genert, sky ung mand der ikke kendte til noder, men udelukkende spillede 'på øret'. Han var og er stadig en fænomenal musiker - ofte helt enestående. Desværre fik han flere år senere et stort problem med kokain og mange andre afhængighedsskabende stoffer. Alligevel er han i 2012 stadig én af de 2-3 mest betydningsfulde steelpan-musikere i verden.

Jeg har hørt Boogsie spille solo på en måde hvor han nærmest malede smukke drømmende billeder i luften, med citater fra både klassiske komponister, jazz og pop/soul musik - en smuk 'pastel' blanding af Claude Debussy og Charlie Parker

Video: Boogsie Plays Video: Besøg på panyard hvor bandet øver

Et af de bedste steelbands de senere år er Renegades som holder til i Laventille der er en farverig men fattig og småkriminel bydel af Port-of-Spain. Dér skal man se sig godt over skulderen - især om aftenen / natten. Hvis man har en Renegades T-shirts på så er man nok bedre stillet og så gælder det i øvrigt om at se ud som du er en fattiglus. Det faldt helt naturligt for mig.... 

Renegades var tidligere sponseret af American Oil Company og hed derfor engang Amoco Renegades. Et steelband på over hundrede mand og med mange 'reserver' der kan træde til koster hurtigt op mod 2 mio. kr. alene i instrumenter. Det uofficielle 'verdensmesterskab' er den såkaldte Panorama finale op til karnevallet. Se resultaterne for 2010 her. Se og hør Renegades på scenen her.

Len Boogsie Sharpe, 1985. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comDer er mange fremragende steelbands udenfor Caribien. Især i London, New York, Toronto og Miami. Et af de bedste mindre steelbands i Danmark hedder Sonic Steel - læs en anmeldelse af deres CD på siden 'Anmeldelser'. Det er sjældent, at man udenfor Caribien hører olietønde musik på så højt niveau.

På mange måder har udviklingen af olietønden som musikinstrument gennemløbet en nærmest videnskabelig proces - både i fremstillingen og i måden man stemmer instrumentet på.

 

Pan Assembly

En gruppe af de bedste steelpan-musikere skabte i 1980'erne et kollektiv der hed 'Pan Assembly' som dog kun eksisterede på plade. De indspillede mange af de bedste calypso og soca numre samt soul ballader og evergreens. Mange af disse LP'er og CD'er er 'letfordøjelige' steelpan numre som giver en fornemmelse af steelpan musikken generelt på disse caribiske breddegrader. 

Hør en række eksempler her med Pan Assembly

 

Fra Brooklyn til Port-of-Spain - om steelpan og kriminalitet

En steelpan musiker der kommer fra New York men som næsten har fået musikken ind med modermælken er Andy Narrell (f. 1954). Hans far var socialarbejder i Brooklyn og han fandt ud af, at den bedste måde at holde de unge borte fra kriminalitet i det vestindiske kvarter var at lade dem øve på steelpan i et stort band. Det tager lang tid at lære at spille pan og man behøver ikke at kunne læse noder - det handler mere om at lære bevægelser og følge pulsen. Andy tog flere gang ud disse steder med sin far og i løbet af ingen tid spillede han med i et band.

De gamle 'Pan-Around-The Neck' steelbands er ikke uinteressante - og man spiller stadig på den måde til karnevallet.Da Andy kom til Trinidad første gang, var alle imponerede over at han kunne måle sig med de bedste musikere i landet. Se denne video hvor Andy Narrell, mange år senere, spiller med Trinidad All Stars den 26. oktober 2007 i Port-of-Spain.

Desværre har mange unge i det tidligere så rolige og afslappede Trinidad, ikke mindst i Port-of-Spain, lært for meget fra de kriminelle fra Kingston, Jamaica som ofte er et tåbeligt forbillede for de nye generationer. Oprindeligt var der også en paradisisk fred på naboøen Tobago, men også her er der kommet mere primitiv kriminalitet.

Ét af de nyere steelband navne fra Trinidad er Hellsgate Steel Orchestra. Der er optaget en video fra bandets udendørs panyard, dvs. øveplads. Se hvordan dette store steelband kommer igennem den gamle calypso Nobody Go Run Me der oprindeligt var skrevet og indspillet af McLean Emanue, bedst kendt som calypso-kongen King Short Shirt

Nye instrumenter

Siden 2005 er der udviklet en såkaldt Hang Drum man kan lægge på 'skødet' som en laptop PC. Man slår på instrumentet og spiller med fingerspidserne sådan at lyden forstærkes via en mikrofon. Det kan give en utrolig flydende, malerisk og nærmest sensuel tone som især er god i improvisatoriske forløb. Denne 'Hang' drum er allerede udviklet meget siden den første generation af instrumentet kom på markedet.

Der er også udviklet nogle elektroniske steeldrums som man kan spille på uden de 'larmer' men istedet høre via hovedtelefoner og en forstærker. Fordelen er at man kan øve sig i en lejlighed og at de aldrig skal stemmes. Det kedelige er naturligvis, at man savner dissonans lydene der giver instrumentet en spændende uforudsigelig og sprød klang når metallet anslås og i praksis kommer lidt ud af tuning hver gang man slår på tonens felt. 

Calypso Kings

For mange år siden skrev jeg nogle bøger om musik, engelsk og geografi - f.eks. 'Calypso Kings' (Gyldendal, 1992) med tilhørende lydbånd hvor der var interview med nogle af de største calypsonians. Hvis man selv  skrive sine sange kaldes man en calypsonian, men hvis man synger andres sange kaldes man 'blot' en calypso sanger.

Jeg har interviewet nogle af de største calypsonians og steel-band musikere fra især Trinidad & Tobago. Traditionelt tager de nogle skrækindjagende navne - men den tradition er ved at uddø.

 

Carnival, Calypso, Callaloo, Cricket, Caribien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er gamle navne som Lord Kitchener (1922-2000), Mighty Sparrow, Lord Pretender, Black Stalin, Mighty Chalkdust, Gypsy, Mighty Trini, David Rudder, sangskriveren Rocky McCollin, Len 'Boogsie' Sharpe og mange andre - se en liste her.Lord Kitchener's søn, Kernal Roberts,(født i 1980) er siden selv blevet en meget populær soca-stjerne.

Her kan du høre Sparrow fortælle om calypso og hans første store succes 'Jean and Dinah'.

Ingen tvivl om, at der har været en helt særlig atmosfære omkring disse calypsonians, dvs. solister der både var sangere og sangskrivere.

 

Revyviser og calypso-sange gør det samme

Tænk på de bedste danske revyviser og -tekster fra starten af 1940'erne og frem til midten af 1960'erne hvor revyerne kunne kommentere den tyske besættelsesmagt, politikernes holdninger og privatliv, familieforhold af enhver slags og alle de forhold som calypsoen selv i dag stadigvæk gør. I 2012 var der i Danmark en revytekst der ironiserede uhæmmet over grækernes begrænsede evner eller villighed til produktion, arbejde til at betale skat til et fællesskab. På samme måde var der i 1950'erne calypsoer fra Trinidad & Tobago der handlede om forholdet til Jamaica - både politisk og med hensyn til familien som f.eks. det faktum, at en børneflok på 6-7 søskende sjældent havde blot to der havde samme far.

Se denne artikel om at calypsoen vil overleve både rock, pop og soul musikken - og nyd det skønne foto af Lord Kitchener, Superior og Lord Melody.


Hyldest-sange

Mange sange er hyldest-sange hvor man roser værdifulde sider af landets kultur, personer, traditioner eller lignende. Men der er især mange socialpolitiske og samfundsrevsende sange hvor man gør alvorligt grin med personer der trænger til at 'høre sandheden'. Én af hyldest-sangene er en kærlighedserklæring til landet. Det er Mighty Sniper der på smukkeste vis synger Portrait of Trinidad:

"Trinidad is my land and of which I am proud and glad - But I can't understand why some people does talk it bad - But I know all of dem who running dey mouth - Don't what dey talkin 'bout - They will talk 'bout here every day - But the right thing they would never say.      (....)

Our steelband is the best talent in the world - By Calypso's our stories are told - With rhythms to touch yuh soul - Trinidad, this lovely land of my birth - Small but overwhelming in worth - And as you know Carnival is the greatest on show on de earth."

Karnevallets smukkeste - Sweet Indian Girl at Carnival 1987 in Port-of-Spain, Trinidad. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com


Mighty Dougla

Mighty DouglaMange vestindere er en blanding af afrikansk og indisk oprindelse. Hvis man er halvt af hver kaldes man en 'dougla'. Omkring 1960 var der en stigende bevidsthed om hvilke rødder man havde, selv om det ikke var nemt og mange borgere vidste stort set intet om deres forfædre som i princippet kunne komme fra hele Europa, hele Afrika, Indien og Sydamerika.

Der var en calypsosanger fra Trinidad i 1960'erne der kaldte sig Mighty Dougla. På dét tidspunkt havde mange vestindere en slags identitetskrise. Man tænkte på sine kulturelle rødder - dvs. hvor kommer vi egentlig fra og hvor er vi kulturelt på vej hen. Mighty Dougla skrev en tankevækkende og humoristisk sang der drejede sig om hvad der ville ske hvis man - som mange talte om i 1960'erne - skulle vende hjem til sine rødder og sit 'mother country'. Den hed Split Me In Two:

"If they're sending Indians to India And Africans back to Africa
Well somebody please just tell Me, Where they're sending poor Me?
I am neither one nor the other, Six of one, half a dozen of the other
So if they're sending all these people back home for true
They've got to split Me in two,"  

 


Lord Melody - Shame and Scandal

På Jamaica bliver en ung mand en dag forelsket i en smuk ung pige. Han går til sin far og spørger om han må gifte sig med pigen. Det går nok ikke, siger hans far, for pigen er faktisk din halvsøster. Men fortæl det endelig ikke til din mor, for så bliver hun bare ked af det. Nogle dage senere bliver den unge mand nu forelsket i en anden smuk pige. Han går til sin far og spørger igen om han må gifte sig med hende. Det går nok heller ikke, siger hans far igen, for denne pige er også din halvsøster. Men fortæl det nu endelig ikke til mor, for så bliver hun bare ked af det.

Lord MelodyOg efter at historien har gentaget sig en del gange, bliver den unge mand lidt mismodig og han går til sin mor og fortæller hende det hele.

"Gift du dig blot med den af pigerne du bedst kan lide", svarer hun sønnen, "... for din far er faktisk slet ikke din far. Men fortæl det endelig ikke til ham, så bliver han bare ked af det......"

Denne calypso er i hele Caribien kendt fra en calypso af Fitzroy Alexander,  eller Lord Melody som hans kunstnernavn var. Den er endda blevet oversat til dansk - “Stor skandale i familien’ med Daimi - og er et humoristisk eksempel på at calypsoen ofte blev brugt til at fortælle gode sladderhistorier om naboens eller naboøens forfærdelige udskejelser.

Se og hør et eksempel på TRINI HUMOR sådan som alle i landet elsker det!

Kvinderne får traditionelt mange børn med lige så mange mænd dér, og ca. en trediedel af alle fødende på Jamaica er teen-agemødre. På Trinidad er problemet ikke så stort, men det fortæller nok alligevel noget, at årets fødsels-boom altid finder sted omkring oktober-november - ca. 9 måneder efter det årlige karneval.

Steelband musik høres året rundt. Her er det ved indgangen til et 'Stjerne for en aften' show i Tobago. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comLord Melody var selv fra det lidt mere 'civiliserede' Trinidad, sydligst i Caribien, og calypsoen var hans kommentar til forholdene på Jamaica... eller Puerto Rica, St. Ktts, St. Lucia, Grenada eller andre øer hvor det samme gentog sig.

Melody var god til og hørtes ofte i ex-tempo eller picong duel med Mighty Sparrow som blev hans gode ven til det sidste. Han blev ofte blot kaldt 'Melo' og flyttede til USA i starten af 1960'erne for at skrive sange til Harry Belafonte og hjælpe ham med hans calypso-karriere.

 


Lord Kitchener

En anden calypsosanger stiller spørgsmålet: Hvis nu din mor og din kone er ude at svømme sammen og pludseligt var ved at drukne, hvem af dem ville du så forsøge at redde, hvis der kun var tid til at redde den ene? Din mor, naturligvis, synger han - for du kan altid få en ny kone, men du har kun én mor!

Lord Kitchener med guitaren, Organiser & Pretender. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comSangen hed Wife and Mother og var skrevet af Lord Kitchener (Aldwyn Roberts, 1922-2000), der regnes for én af de 2-3 største og væsentligste calypsonians igennem tiderne. Hør også hans Gimme de Ting (Dat de Doctor ordered Me)Gimme De Ting Mix  - Pan in A Minor eller en DJ der spiller hans Sugar Bum Bum

Dengang var han flyttet fra Trinidad til Londons Soho-kvarter i perioden 1949-1962. Dér optrådte han i sin egen natklub ’The Sunset’. Kitch var rejst fra sit hjemland til 'the mother country' hvor calypsoen var blevet utroligt populær. Han var den komponist der flittigst blev brugt af de store steelbands. Mighty Sparrow - født i 1935 og stadig musikalsk aktiv - var til gengæld den der skrev de mest politisk satiriske og skarpe calypsoer.

BBC Radioprogram om Kitchener fra hans tid i U.K. 

Kitchener og Pretender var rigtigt gode venner gennem hele livet [og Kitchener havde ikke alt for mange nære venner]  - se et videoklip her optaget på travbanen, hvor de altid mødtes hver søndag og spillede på heste. Hver søndag var Kitch sammen med et par af sine bedste venner - især Lord Pretender og Organiser -se fotoet herover - og en del af dagen tilbragtes på travbanen. Tit tog de på galopbanen og hyggede sig. Hestevæddeløb er en lidenskab på Trinidad. Hør også Pretender i en rap-soca version af hans Never Ever Worry. Eller hans 'sweet old calypso' Human Race.

Lord Kitchener, The Grandmaster - eller bare Kitch - fik en ærefuld og fornem plads i The Caribbean Hall of Fame hvor man kan læse om de største personligheder indenfor kunst, kultur, sport og politik i hele Caribien.

Lord Kitchener alias Aldwyn Roberts i 1983 ved fotografering til hans LP 'The Master at Work' der blev udsendt i 1984.

Se listen over 100 af de bedste calypsosange og over 50 af de bedste calypsonians. Det er subjektive lister, men et godt bud. Frem til slutningen af 1990'erne blev sangene indspillet og produceret hjemme i Trinidad. I dag produceres pladerne på CD og sælger godt dér hvor udflytterne bor i New York, Miami, Toronto, Miami og London. Det betyder, at mange plader er meget svære at skaffe i det land hvor kunstnerne kommer fra da de skal importeres!

Calypsoen trives dog stadigvæk i det engelsk sprogede Caribien, side om side med den mere moderne og dansevenlige soca og den indiske soca chutney musik. 

Lord Kitchener (Aldwyn Roberts) - The Master at Work. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Vil du fotografere coveret til min næste LP?

Da jeg første gang var i calypsoens hjemland, Trinidad, i 1984, mødte jeg tit Kitchener og en dag bad han mig om at tage mit kamera og tage billeder til hans kommende LP 'The Master at Work' fra 1985 som havde ét af hans kendteste numre på - det hed 'Pan Night and Day' - senere indspillet af Holger Laumann på CD'en 'Sweet Shellbourne Street' fra 1994. Jeg havde besøgt ham nogle gange i byen Diego Martin lidt udenfor Port-of-Spain. Hans hus var kendt som The Rain-O-Rama Palace. Det var stort, men ikke noget palads. Næste eftermiddag tog jeg ud til ham og tog ca. 50 fotos. Til min store overraskelse brugte han faktisk ét af billederne som frontcover på hans næste LP, 'The Master at Work' - se herunder.

Tænk, dette LP cover har jeg taget billedet til. At han bare fødder viser lidt om hvor afslappet Kitch tager det... Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Jeg var stolt som en pave. Men se billedet herunder: Bare tæer med et el-kabel hængende på tværs i reolen og klaver, tekst/nodehæfte og guitar på én gang. Sådan ville han have det og man diskuterede ikke med Grand Master Kitch. Men det er da også underordnet, fordi This is My Photo on the famous Lord Kitchener album 'The Master at Work' - så jeg har sat spor i calypso-musikken.

Pan Night and Day 


 

Calypsosangerne behøver ikke dokumentation

Det er især op til karnevallet man synger socialkritiske sange og gerne tilsviner politikere, vigtige embedsmænd, dommerstand og erhvervslivets top. Det sker når de såkaldte calypso-telte - de svarer til vores sommerrevyer - er fyldt op med glade mennesker der gerne vil 'grine ad det hele'. Calypso sangeren Explainer sang engang at ".... vi har den regering vi har fortjent, fordi det er os der har valgt den." I virkeligheden gjorde han grin med vælgerne - dvs. publikum - men alle brølede af grin.

Queens Park Savannah - det er stedet hvor optogene slutter især bedømmes og der hvor de afsluttende konkurrencer finder sted. Her får jeg en øl (Carib) og en krydret majs. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Calypsoen er, som den var det for 50 år siden, stadigvæk folkets stemme. Den kan fortælle historier som Caribiens statsstyrede og reklame-finansierede medier ikke bringer.  "Vi har adgang til kilder, som journalisterne ikke har", fortalte calypsosangeren Gypsy engang. "Og vi kan lægge et par aktuelle vers ind i en calypso når vi synger den om aftenen i et calypso-telt, kort tid efter at vi har fået informationerne fra vores kilde" forklarede han.

Gypsy kritiserede ofte landets korrupte politikere. Han hævder, at politikerne i hans land ikke løser problemer, men skaber problemer.

Hvis du går ind i politik kan du blive millionær på ingen tid, sagde han engang. Fire år efter - midt i 1990'erne - blev han selv politiker, dog uden succes. Det han mente var, at det i dag er fuldt ud accepteret, at en calypsosanger antyder eller påstår noget i en sang som måske dybest set er sladder og usandt. Der er dog ikke mange eksempler på, at en calypsosangers historie ikke er meget tæt på sandheden. Hvis der gik 'inflation' i historierne, ville de ikke have den samme interesse for publikum.

En enkelt sektion af Peter Minshall's flotte optog. Det støver meget pga. de mange deltagere og hvis det ikke har regnet i blot 1-2 dage. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

Extempo og picong

Helt modsat er det med dem der synger extempo eller picong. Det er sangere der er i duel mod hinanden, typisk med to duelanter og mere sjældent tre duelanter. Man synger hver ét vers med enderim og en fyndig pointe og skal bedst muligt gøre tykt nat ad den anden eller dennes familie. Og få publikum til at grine højlydt ad modstanderen som herefter skal komme igen med et passende svar i næste vers og modsat gøre sin modstander tykt til grin. Og det er ikke småting der kommer for en dag ved en sådan lejlighed - det hele er så overdrevent og vulgært, at man kun kan grine med. der bliver ikke lagt fingre imellem! Mighty Sparrow fortæller her video om vilkårene for disse ex-tempo krige'.

Calypso kongen Black Stalin på den store scene hvor han sang 'Bun Dem' i 1987. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comI extempo og picong må man aldrig gentage sig selv fra tidligere i sangen. Man skal hele tiden være klar med et nyt vers når modstanderen er færdig med sit.

Det er tilladt at bruge alt det skyts mod den udfordrer man har mod sig eller de andre man har eller kan finde på og det skal altid rime.

Det er særligt godt hvis man i sidste linie kun synger de første par ord i linien så publikum selv skal regne ud hvordan denne linie skal slutte og rime. Antydningens kunst skal være sådan, at publikum nemt kan gætte sig til hvordan de sidste rim skal være i denne saftige og pikante extempo.

 

Lord Pretender, 1985. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comDer er mange andre kvaliteter og teknikker der kan nævnes i extempo, men kort fortalt er det en meget avanceret kunst at være en god extempo performer.

Alene den sikkerhed og det overblik og den humor der indehaves hos den enkelte, kan i sig selv være et 'våben' som få modstanderen til at miste selvtillid og tro på at kunne vinde duellen.

Der er lige så meget mental kamp i extempo som sproglig ekvilibrisme.

Min extempo favorit gennem tiderne er helt klart Lord Pretender (1917-2002) der lige til det sidste kunne stå på den store udendørs scene i Port-of-Spain og duellere foran 30.000 mennesker uden at vise den mindste form for usikkerhed. En sand mester - se ovenstående foto fra en mindre koncert i 1985, hvor den syngende historielærer og calypso king "Mighty Chalkdust" kom og optog koncerten på en lille casette tape recorder.

Den syngende universitetslærer

Mighty ChalkdustI 1969 skrev Hollis Liverpool (f. 1941), alias den syngende universitets-historielærer Mighty Chalkdust calypsoen “The Right History’, som han traditionen tro sang hver aften i et calypso-telt, i ugerne op til karnevallets konkurrencer. Sangen kritiserede landets undervisningsminister pga. skolernes forfejlede historieundervisning på Trinidad & Tobago. Øerne var en britisk koloni indtil 1962 og ’Chalkie’ var træt af, at det altid kun var den britiske historie som læseplanerne og bøgerne sigtede på, hvorimod Trinidads historie aldrig blev fortalt. Landets befolkning er sammensat af ca. 40% efterkommere af afrikanske slaver, ca. 40% indere - de kom primært til som kontrakt-arbejdere i slutningen af 1800-tallet - de sidste ca. 20 % er blandingsracer, Amerindians (indianere fra Sydamerika der bosatte sig på øerne længe før Columbus) samt indvandrere fra Kina, Mellemøsten og Europa. I sandhed et kosmopolitisk folk.

Da undervisningsministeren hørte om Chalkdusts calypso afskedigede han Chalkie som statsansat historielærer med den begrundelse, at man ikke kunne synge calypso om aftenen uden tilladelse fra ministeren og samtidig passe sin historie undervisning om dagen.

Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comNyheden medførte en storm af protester. En af de andre calypsonians forsvarede Chalkdust i sangen 'Reply to the Minister' - en calypso der drejede sig om undervisningsministerens utallige bijobs, udvalgs- og bestyrelsesposter etc. som - ved en hurtig udregning - gjorde ham ude af stand til at passe sit ministerjob. Kort efter blev Chalkdust genansat i sit gamle job, uden videre vrøvl.

Pressekort

Hver gang jeg var i Trinidad & Tobago havde jeg forinden sikret mig pressekort så jeg kunne komme ind alle steder og bag scenen. I 1990 fik jeg også kort til Lilli, selv om hun ikke var medlem af Dansk Journalistforbund. Det tog de ikke så tungt dernede og så var det meget praktisk at vi var sammen hele tiden. Det betød, at Lilli fik et kik ind i en verden som mange turister kun ser overfladisk når de er til karneval eller til koncerter.

Sladderhistorier kan nemt være sande

Flere år senere var der en calypsosanger der skrev en calypso om, at den kvindelige kulturminister Jennifer Johnson kun havde fået posten, fordi premierminister A.N.R. Robinson var far til hendes illegitime barn. Det var en ubekræftet offentlig hemmelighed og når en calypsosanger kraftigt antydede sammenhængen så var det OK. Det var nu endelig helt og fuldt ud accepteret at en calypsosanger ikke længere skulle dokumentere sine påstande.

Pladeproduktion

Eric Michaud (left) Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comI 1970'erne og 80'erne indspillede man calypso mange steder - se dette link - men især i K.H. Sound Studios der senere ændrede navn til Coral Sound Studios (Sea Lots, Port-of-Spain, Trinidad, W.I.). De bedste plader var med teknikeren Eric Micheaud ved pulten - se foto - og sammen med forskellige arrangører og producerede blev det bedste calypso indspillet i de ydmyge lokaler med den gode lyd.

Der var ældre, traditionelle arrangører som Frankie McIntosh og Art De Couteau i den ene retning og moderne arrangører i den anden ende som hentede inspiration fra både salsa og indisk musik - det var især Leston Paul, Errol Ince og flere andre.

K.H. Sound Studios og Rhyners Record Shop

Den mest populære og omfattende pladeforretning med calypso, kaiso, soca, steelband musik lå på 54 Prince Street i Port-of-Spain. Det var brødrene Rhyners der havde skabt et fantastisk sted: Rhyners Record Shop. Jeg tror de lærte mig rigtigt godt at kende og mange sagde de til mig: 'Nu har du de sidste 14 gange du har været her haft fat i den plade og vendt og drejet den. Mon ikke du skulle overveje at købe den?'

Jeg besøgte engang K.H. Sound Studios og mødte produceren og arrangøren Leston Paul: Cut the Bush for Me. Leston Paul var bl.a. manden bag originalversionen af det internationale soca hit Hot Hot Hot med Arrow. Leston Paul var i 1980'erne og 90'erne den mest populære og mest benyttede arrangør og producer for navne som Mighty Sparrow, Baron, Duke, Johnny King og utallige andre. Johnny King: Wet Me Down.

Rhyners Record Shop, 54 Prince Street, Port-of-Spain, Trinidad, W.I.

K.H. Sound Studios, Sea Lots, Port-of-Spain, Trinidad, W.I. - Calypso, Soca and Steelband Music

 

 

 

 

 

 

 

Leston Paul, arrangør og producer

Leston Paul blev så populær, at mange solister ikke troede de havde en chance for et hit til karnevallet medmindre det var Leston Paul der arrangerede og producerede. Én af de 'gamle' calypsosangere skrev endda en sang om at '.... bare man havde to akkorder og Leston Paul, så var lykken gjort' - den hed Two Chords and Leston Paul. Det var dog meget mere nuanceret end som så, og Leston Paul var faktisk den mest stilskabende arrangør i mange år, selv om han gentog sig selv på mange indspilninger. Han fik også en fin karriere som solist med en række lange soca-mix.

Interview med Leston Paul

Det var interessant at se hvordan Leston Paul arbejdede med små lydfigurer på bas, blæsere og percussion - f.eks. med den mest benyttede percussionist og trommeslager dengang på Trinidad, Michael 'Toby' Tobias. Hot Hot Hot - Toby nåede at spille med alle de største caribiske navne, inklusive Jamaica's Harry Belafonte - hvis barndomshjem vi engang besøgte øst for Montego Bay. Belafonte blev den sanger der indtil nu har tjent flest penge på calypso med hjælp fra mange andre musikere og sangskrivere fra Trinidad, f.eks. Lord Melody.

Michael 'Toby' Tobias percussion, in an arranger and producer Leston Paul production, 1984.

 


 

CARIBBEAN INSIGHT - TV-dokumentar serie fra YouTube

Tilfældige programmer:

Caribbean Insight documentary on Mighty Sparrow

Caribbean Insight documentary on Happy Earthday (Mighty Sparrow II)

Caribbean Insight documentary on Ras Shorty

Caribbean Insight documentary on Mighty Duke (Kelvin Pope)

Caribbean Insight documentary on Lord Kitchener

Caribbean Insight documentary on Happy Fathers Day (Social calypsoes)

Caribbean Insight documentary on Humor i calypsoen

Caribbean Insight documentary on Indian soca & chutney

Caribbean Insight documentary on Parang / Christmas / Julemusik

Caribbean Insight documentary on Steelpan & Jit Samaroo

Caribbean Insight documentary on Birth of the Steel Pan

 


Kunst

På Tobago har vi ofte besøgt den tyskfødte (i Bremen, 1939) Luise Kimme der som kvindelig skulptør har arbejdet i træ og bronze med vestindiske motiver. Meget ofte har det været eksisterende og kendte personer der har været model og i andre tilfælde har forlægget været myter og sagn fra den afrikanske arv. Se herunder til venstre fra Luise Kimme's atelier. Kimme døde den 19. april 2013.

Trinidad er ikke kendt for at have skabt mange store kunstmalere. Dog skal Michel-Jean Cazabon nævnes samt, at landet har mange kunstnere der er karakteriseret ved motiver som fugle, regnskov, naturen generelt samt portrætter - alt med kraftfulde farver som det også ses i karnevallet. Man kun måske endda sige, at mange kunstnere har en del tilfælles med de haitiansk kunst.

Hjemme hos Louise Kimme. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comKarneval er farver - men hvilke farver! Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

 

Bortset fra det, så er hele det årlige karneval en eksplosion af kultur, farver og musik. Men miljøet er også forbundet med de farer der er når kokain-producerende lande ligger i nærheden. Steelpan / olietønde musikeren Len 'Boogsie' Sharpe, herunder til højre, kunne i mange år vælge og vrage mellem tilbud fra hele verden - indtil hans liv kom til at handle om kokain og heroin. Men én af dem der kom til at indspille plader med ham var den danske saxofonist Holger Laumann.

Nogle konger og dronninger fra de store optog er kendte afrikanske voodoo figurer. De kan stadig gøre publikum rædselsslagene - især pga. størrelsen. Ham der står inde i denne figur og styrer den, hedder Peter Samuel og han er en af de bedste af slagsen. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comSteelpan musikeren Len Boogsie Sharpe da han var leder af Phase II Pan Groove. Han regnes for den bedste olietøndemusiker nogensinde. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DANSK CALYPSO 

Holger Laumann: "Sunshine Fantasy"

Længe før tenor- og sopransaxofonisten Holger Laumann i 1978 udsendte LPen ’Music is Good Today’ havde han været dybt forelsket i calypso og steelpan musik. Han fik siden indspillet flere LP og CD plader i denne musiks hjemland, Trinidad & Tobago. 'Sunshine Fantasy' er nærmest et mesterstykke og hans eget spil har jeg ikke hørt mere overbevisende før. Samspillet med de to eminente steel pan musikere Len ’Boogsie’ Sharpe og Ray Holman, er hele vejen igennem noget af det mest swingende calypso-jazz jeg har hørt. Boogsie improviserer som en drøm i den over 7 minutter lange ’Hope Springs Eternal’ skrevet af Laumann, ligesom 6 andre nye numre er skrevet af ham. Der er i alt 11 numre, hvoraf de 5 tidligere er udsendt på to albums fra 1982 og 1986. Det er blandt andre titelnummeret ’Sunshine Fantasy’ skrevet af Boogsie, Lord Kitchener’s ’Pan Explosion’ og Karen Jønsson’s ’Hvorfor er lykken så lunefuld?’ Helstøbt og på alle måder swingende musik med gennemtænkte og stærkt iørefaldende kompositioner der forbinder jazz, calypso og steel pan på en indlysende naturlig måde.

En af optogets 'konger' på den store scene til dommernes bedømmelse. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 


Mine covernoter til saxofonisten Holger Laumann 2CD "Jumbie Beats" fra 2004 på engelsk

'I Music' med Len 'Boogsie' Sharpe & Holger Laumann

Jeg lærte saxofonisten Holger Laumann (1942-2007) at kende i starten af 1980'erne. Vi blev gode venner og det handlede især om vores fælles interesse for calypso, steelpan, jazz og caribisk musik generelt. Han bad mig i 2004 om at skrive cover noterne til 'Jumbie Beats' på engelsk. De er let redigeret herunder, efter hans alt for tidlige død i 2007.


Holger Laumann: Jumbie Beats 2CD

Since the mid-seventies saxophonist and multi-instrumentalist Holger Laumann has dedicated a major part of his musical life to the calypso music of Trinidad & Tobago. The first time I noticed this desire of his was when his solo LP ”Music is good to-day” was released in 1978. At that time he studied saxophone, composition and Big Band-arrangement at the Berklee College of Music in Boston and while he was there, he recorded the calypso-based solo album which contained self penned material and well known tunes by Mighty Sparrow and jazz saxophonist Sonny Rollins. Later on, in 1982, he experienced his first carnival in Port-of-Spain and during his stay he recorded his next solo LP ”Butterfly”. Since then Laumann has recorded several CDs in Trinidad and has collaborated with numerous Trini notables.

The competent rhythm section on the major part of the first disc of his double CD "Jumbie Beats", is of Spektakula Calypso Tent of fame - known as ‘Rapid Response’. The opening track ”Leh We Go” makes me think of Sonny Rollins, ”Don’t Stop the Carnival” and South African kwela music. It’s a happy and catchy tune which features the outstanding talent Douglas Reddon on double tenor pan. He is also featured on the title track and Kitchener’s ”No Pan” on which You can hear Laumann and Reddon playing unique unison. As a matter of fact, Laumann himself is thrilled by the distinct sound when tenor pans and soprano saxophone goes unison. This arrangement of ”No Pan” which Kitch recorded in 1979 for his ”Shooting With Kitch” album, is based on a version Laumann learned from a Desperadoes album. Aficionados will notice, that Laumann on “Jumbie Beats” quotes the Lord Shorty tunes “Sweet Music” and “Ol’ Lady”.

Len ‘Boogsie’ Sharpe is also featured on three tracks. Enjoy the romantic ballad ”Your Fragrance” on which Laumann plays a smooth soprano. The theme one day just suddenly came to Laumann without notice and as You will hear ‘Boogsie’ also knows exactly how to handle a love theme. The rendition is perfect for a romantic movie. ”Hush” is more up-tempo and it shows ‘Boogsie’ at his best which isn’t bad at all. Finally he is featured on the ‘big band like’ arrangement of “Take It From Me” which is penned by Ian Amoroso, a pan player himself and gifted singer too who appeared on a talent scout show in Port-of-Spain 2003 with this interesting tune.

Finally the Scandinavian-based trinidadian, left-handed Rudy ‘Two Left’ Smith, is featured on two tracks “One for Daddy” - dedicated to Laumann’s late father - and the mellow “Time Longer Dan Twine” written by Laumann’s son Marcus, who is a talented musician in his own write. Just like Laumann, Rudy Smith is jazz-calypso orientated and has recorded several pan-jazz improvisation albums in his own name. His nickname comes from the fact that he plays so fast with both hands, they can’t differentiate.

Laumann’s daughter, Evamaria, penned “City Tabanca” which has the potential of an international  pop tune. The vocalist Natalie York is a fine choice for the song and a great introduction of a new talent”¦ ooh ooh - aaah!

The second disc covers the period from 1978 to 1998. A twenty years of music flashback. Everything is written by Laumann himself and shows different angles of his many-coloured musical roots. You’ll find calypso on the opening track and after that jazz, fusion, large big band orchestrations, themes and sketches for movie music, the lyric scandinavian tone and many more musical roots from his homeland, Denmark, and the Faroe Islands in the Atlantic. His blue jumbie beats, so to speak. Enjoy!

- Peter Krog, 2004


 

Masser af handel, gambling og spise-drikke steder ved karnevallet. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

 

Krydrede majskolber - delicious. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Dansk-Vestindisk polcalypso

Hos mange danskere er der stadig mange følelser forbundet med de gamle Dansk-Vestindiske Øer. Vi valgfarter i store grupper til øerne for at mærke historiens vingesus og filmen om Peter von Scholten. Som bekendt solgte Danmark de Dansk Vestindiske Øer til USA for 25 mio. dollars i 1917. Baggrunden for salget kan læses her.

Øerne ligger 'oppe i det højre hjørne' af de Små Antiller, øst for Puerto Rico. Musikken på stedet er derfor forståeligt nok både påvirket af musikken fra Puerto Rico, den gamle danske kolonimagt og fra de øvrige øer mod sydøst og syd. Man hører traditionelt en særlig stilart hvor calypsoen krydses med polka, mazurka og flere franske danse. Den danske musiker Kazio Kierpaul har i mange år haft stor succes både i Europa og på øerne med sit Polcalypso orkester som har udsendt mange LP'er og CD'er. De har bl.a. udsendt en CD med den lokale 'Jamesie'.

Første gang James ’Jamesie’ Brewster forlod U.S. Virgin Islands var i 1995 da han kom til Danmark og indspillede en live CD med 'The Original Danish Polcalypso Orchestra' som bandet også har kaldt sig. Det eneste der manglede på gruppens første LP/CD'er var en fløjte, da dette instrument er så stærkt knyttet til denne vestindiske stil og ikke mindst calypsoen. På liveoptagelsen spiller begge gruppens saxofonister, Hans Leonardo Pedersen og Morten Dreyer, nu også fløjte som var de vestindisk klonede. Gruppens line-up er i øvrigt accordion, banjo, trompet, guitar, bas, trommer og percussion.

En særlig kvalitet ved sangeren Jamesie er at han synger autentisk vestindisk engelsk. Tilmed får man nu også en smagsprøve på det meget sammenkogte creolske blandingssprog der tales på mange øer i CDens titelnummer ’Se Acabo’. Der er kompositioner der peger mod omkringliggende musikkulturer som i Puerto Rico, Guadeloupe, Martinique, Den Dominikanske Republik og Jamaica. De fleste er skrevet af Jamesie, men enkelte af accordion- og banjospiller, kapelmesteren Kazio Kierpaul og et par af Leonardo. Alt hænger smagfuldt sammen i en vuggende creolsk flavour, hvor polkaen stadigvæk viser sine store danske røde prikker.

 


ARTIKEL om karnevallet i Trinidad

Mere end 150 års tradition

Callaloo er navnet på en plante der findes i Caribien og som minder om spinat. Man spiser den ofte i blandede retter hvor rester fra ugens løb indgår. Callaloo betyder i det lokale sprog slang nærmest ’forvirring’ og bruges også om blandede kulturer hvor mange er så etnisk sammensatte, at de kaldes callaloo.

Calypso Rose - hun blev den første kvindelige vinder af calypso konkurrencen. I stedet for at blive calypsokonge blev vinderen herefter calypso-monark.Det store karneval i Port-of-Spain, der er hovedstaden i Trinidad & Tobago, med mange hundrede tusinde deltagere er på overfladen måske også callaloo men bagved er det uhyre struktureret og vel forberedt med en militærisk præcision. Og 24 timer efter karnevallet kan man stort set ikke se reminiscenser på gaderne. Baggrunden for dette er mere end 150 års erfaring og en fasttømret tradition.

Det foregår når vi har fastelavn fra mandag til onsdag. Ja, egentligt starter løjerne allerede om torsdagen og fortsætter uden stop til onsdag morgen. Det vil sige, egentligt er man allerede heftigt i gang efter Nytår - og har været det i flere måneder. Det handler om forberedelser til optog, musik kompositioner, pladeindspilninger, arrangementer til steelbands, organisering af store private fêtes, calypso jump-ups, soca parties, indiske chutney parties, konkurrencer af alle slags over hele landet og i utallige kategorier.

Det er ikke uden grund, at de kalder denne årlige begivenhed for ’The Greatest Show on Earth’. Når man er der, er man sikker på at de har ret.

Afrika og Indien

Tidligere var det overvejende den afrikanske kultur der prægede karnevallet, med referencer til slaveriet og kolonitiden. Den indiske kultur og historie er nu en markant del af billedet og musikalsk er det ikke længere calypso og soca musik man fester til, men tillige moderne versioner af indisk musik - den såkaldte ’chutney’ musik. Og de utallige konkurrencer har bestemt også fået et markant indisk præg.

Black Stalin (Leroy Calliste) i 1987. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comCalypsokongen Black Stalin er én af dem der har sunget om de afrikanske rødder i calypsoen 'Caribbean Unity'. Han talte i sangen om slaveskibene og kom dermed til at genere inderne der jo kom til øerne efter slaveriets ophævelse af egen fri vilje. Det skabte en masse debat og siden er inderne aldrig blevet glemt når man taler om den caribiske kultur. Billedet tog jeg da jeg fik et interview med Black Stalin [Leroy Calliste] dagen efter han havde vundet calypsokonkurrencen i 1987 med sangen 'Bun Dem'. Den handlede om at brænde apartheid tilhængerne på bålet når de kom til St. Peters port. Der blev sunget igennem hos publikum og jeg hørte den første gang i et af calypsoteltene hvor jeg er sikker på at jeg var den eneste hvide blandt cirka 800 publikummer.

Inderne har siden de kom til landet for over 100 år siden som kontraktarbejdere efter slaveriets ophævelse i stigende tal langsomt præget kulturen. En af mine favorit calypso sangere er Mighty Dougla som netop er en ’dougla’ - det vil sige halvt inder og halvt afrikaner. Hans bedste calypso var nok ’Split Me in Two fra 1961 der handlede om hvad man skulle gøre hvis man - som mange talte om dengang - skulle tage til sit hjemland og hjælpe dem med at få gang i produktionen.

I dag er alle aktivt med i Port-of-Spains karneval som en ægte ’melting pot’. Ud over de ca. 40% afrikanere og 40% indere samt blandinger af disse, er de sidste 20% folk fra mellemøsten, Kina, Sydamerika, Europa - især af britisk, fransk og spansk afstamning samt et større antal callaloo.

Mas Camps

Der er altid mange optog med en lang historie bag sig. Det er ofte store familie foretagender der lever af at skabe og producere kostumerne. Som oftest køber man kostumet i en ’mas camp’ - det vil sige en maskerade butik. Prisen varierer fra 500 kr. til flere tusinde. Der arbejdes ud fra et aftalt tema som i større optog kan variere en del i de mange sektioner optoget deles ind i. Der kan godt være et par tusinde deltagere i ét optog som har ’konger’ og ’dronninger’ som præsenteres og bedømmes i en særlig konkurrence lige inden karnevallet.

En af gaderne i Port-of-Spain på den rute hvor de store optog kommer. Der kan høres steelbandmusik, soca og calypso overalt. Ham der går med bar overkrop og med ryggen til er Peter Samuels, der í mange år var Peter Minshall's foretrukne til at styre optogets kongekostume. Det lyder måske ikke af meget, men dernede svarer det til at Michael Laudrup scorer tre gange mod Brasilien i fodbold... Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

Port-of-Spain i festdragt

Der er karneval døgnet rundt på gaderne fra tidligt mandag til onsdag morgen. De der arbejder om dagen kan deltage i nat-karnevallets optog og så tage en lille lur inden de er tilbage på jobbet. Men egentligt starter karnevallet j’ouvert morning, når årets calypso konge er udpeget søndag nat og lyset kommer tilbage.

Ruten er stort set altid den samme hvert år, og hvis nogen drømmer om at foreslå gadeændringer i lokalplanen for hovedstaden der kan true karnevallet, er den dødsdømt på forhånd. Byens struktur og gaderne har stort set været fastholdt uændrede i 50-100 år af samme grund. Der skal være plads til både de store steelbands og de store blokvogne der har orkestre og udstyr så store at de kunne dække Roskilde Festivalen.

 

Prøv at se om du kan finde manden der styrer dette kæmpe insekt. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

 

Jeg var i 1987 med i Peter Minshall’s karnevals band og når man i løbet af de 2-3 dage skulle på toilettet, have lidt mad eller trængte til et primitivt bad, stod beboerne i flertallet af husene med åbne arme i døren og bød mig indenfor. Det kan man kalde respekt for karnevallet. Og når man mødte en anden tilfældig deltager fra optoget var man som ’brødre’.

Steelbands, ex-tempo, kaiso, calypso, soca og chutney

Musikken var bedre i gamle dage! Sådan siger ’de gamle’ også i Trinidad. Alligevel fastholdes de gamle stilarter. Oprindeligt handlede det om ’ex-tempo’, det vil sige sangere der udfordrede hinanden verbalt og ekstemporerede på skift med enderim og med en fyndig pointe i slutningen af hvert vers for at gøre bedst muligt grin med modstanderen. Senere blev det bedre musikalsk og tekstmæssigt forberedt med kaiso, calypso og helt professionelt med den moderne soca musik. Den oppumpede 2003-udgave af soca- og chutney musikken kræver en særdeles god fysik. Det er også en god ide at have rigeligt med ørepropper med, men kan købe sig til næsten alt det nødvendige udstyr på stedet. Mange af karnevallets turister er i øvrigt lokale der bor i Miami, Toronto, London eller andre vestlige storbyer, men som selvfølgelig skal hjem til familien, heppe på det lokale steelband og ud at ’jumpe’ i Peter Minshall’s karnevals band. Alt andet er utænkeligt.

Panorama finalen i Port-of-Spain. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

  

Eksempler på 'Trini-culture' som: ex-tempo, kaiso, calypso, humor, chutney-soca, kuchela, soca, steelpan, parang - dvs. lokal julemusik, historiefortællinger og MC Tommy Joseph fra 1987  -   VIDEO.

 


EKSEMPLER PÅ KLASSISKE GAMLE CALYPSO PLADER

Det er bl.a. plader redigeret / samlet af Samuel Charters - Alan Lomax m.fl. samt optagelser fra det gamle Cook Records der nu hører under Smithsonian Folkways


 

Real Calypso 1927 - 1946 

1927-1946: The Real Calypso - legendariske navne som Caresser, Roaring Lion, Executor, Growling Tiger, Atilla the Hun, Lord Beginner m.fl.

 

3 x Lords of Calypso: Kitchener, Superiour og Melody

1962 - fra venstre: Lord Kitchener, Lord Superior og Lord Melody  - Having a great time.

 

Jump Up Carnival

1956: Jump Up Carnival - live fra karnevallet 1956, forskellige navne som Mighty Sparrow, John Buddy Williams Band, Small Island Pride, Lord Cristo m.fl.

 

Belly to Belly 

 1960: Belly to Belly - bands og instrumentale navne som Clarence Curvan Orchestra, Fitz Vaughan Bryan Orchestra og Johnny Gomez.

 

Classic Kitch 

Klassisk calypso med Kitchener

 

 Nap Hepburn var en af mine favoritter - ligesom Mighty Dougla der dog ikke er med her. Ofte var det Telco All Stars fra pladeselskabet TELCO der stod for orkesteret bag.

 Med uret øverst fra venstre: Nap Hepburn, Lord Melody, Mighty Bomber, Lord Sperior,King Fighter og Mighty Power - intet mindre.

 

Lord Invader

1955: Lord Invader med en række klassiske calypsoer.


 

1955-1969 Lord Kitchener - hans bedste periode mener mange.

 

1950'erne i England især. Vestindiske musikere og sangere der spiller calypso og traditionel calypso-jazz.

 

 

1950'erne i England især. Vestindiske musikere og sangere der spiller calypso og traditionel calypso-jazz.

 

Mange gamle calypso-sange er siden samlet i tema-antologier og genudgivet på CD. 

Mange gamle calypso-optagelser er samlet i tema-antologier og udgivet på CD. Her er det en koncert fra 1946 med nogle af de mest populære navne på besøg i New York.

 

Mange gamle calypso-sange er siden samlet i tema-antologier og genudgivet på CD. 

Mange gamle calypso-sange er siden samlet i tema-antologier og genudgivet på CD.

 

 

1960'erne: Navne som Lord Nelson, Lord Melody, King Obstinate, Prince Galloway og Lord Superior - alle navne som er blandt mine favoritter.

 

Mighty Sparrow 

The Mighty Sparrow, Doctor Bird, King of the Caribbean

 

CD genudgivelse og antologi med Mighty Sparrow 

 


TOP TRACKS

Soca Non-Stop Mix: Back In Time Soca 1  -  Back In Time Soca 2  -  Retro Soca  -  Soca Gold

Calypso Top Tracks: Lord Kitchener 1 - Lord Kitchener 2 - Mighty Sparrow 1 - Mighty Sparrow 2

Steelpan Top Tracks: Robert Greenidge 1 - Robert Greenidge 2 - Ken 'Professor' Philmore

Jazz Calypso:  Sonny Rollins: Brown Skin Girl - Dizzy Gillespie: Jambo Caribé - Grover Washington Jr. - Ralph MacDonald: You Need More Calypso


PLADEANMELDELSER


 

Various: ’Legends of calypso’

Arc Music EUCD 1774 - DIST. www.arc.co.uk  (64 minutter)   video

Calypso. Caribien. Selv om det ikke er de store gamle calypsonians man hører her, er der en række fortræffelige sangsolister med mange klassiske calypsoer, der typisk er indspillet i 1950erne. Det er navne fra det meste af Caribien, som er ukendte herhjemme. Den eneste solist jeg kender er Mighty Panther. Han er fra calypsoens hjemland, Trinidad. Ellers er det navne som André Toussaint, Calypso Mama og Brownie. Mine favoritter er de morsomme ’Back to Back’ og ’Barbados Carnival’. Der er i alt 25 numre, der tæller klassikere som Lord Creators ’’The Big Bamboo’, Lord Kitcheners ’Nora Nora’, King Radios ’Brown Skin Gal’ og ’Matilda’, Roaring Lions ‘Mary Ann’, Mighty Spoilers ustyrligt morsomme ’Bed Bug’ og mange flere - alle i fine cover versioner. Det medfølgende teksthæfte har tekster til alle numre. Det lyder som om indspilningerne er foretaget langt væk hjemmefra, i nogle af de mange caribiske eksilmiljøer der findes i byer som New York, Toronto og London. Alle numre viser stor hengivenhed for den  ægte calypso.

 

Det kræver sin mand m/k at føre de store konger og dronninger når der skal gives point på den store scene i Queens Park Savannah. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Sonic Steel: ’Pieces of Pan’

www.sonicsteel.dk (40 minutter)    video

Steelpan. Danmark. En olietønde kaldes en steelpan eller blot en pan og en ditto musiker kaldes en pannist i instrumentets oprindelsesland, Trinidad & Tobago. Men selv om denne danske CD i et internationalt perspektiv kun får 4 djember, så er det flot at høre så langt steelpan musik er kommet og så raffinerede arrangementerne er blevet siden man første gang kunne høre Tårnby og Copenhagen Steelband herhjemme. Denne fremgang skyldes især pannisten og pan tuneren Rudy Smith. Sonic Steel har, foruden percussion, fire pan musikere på henholdsvis tenor, double tenor, double second og cello pans - det vil sige ingen bastønder. Det dybe register er nemlig lidt overraskende, men yderst velfungerende overladt til en kontrabassist. ’Father’s Day’ er komponeret af pan musikeren Ray Holman og ’May May’ af calypso kongen Mighty Sparrow, men ellers er det især bossa, samba og jazz der er udgangspunktet på de øvrige syv pan pieces. Lene Martinsen og Rasmus Skovmand skal fremhæves på de melodibærende pans, især fordi de så smukt evner at fabulere drømmeagtigt over temaerne. [Og Sune Borregaard som en yderst begavet steelband-orkesterleder, komponist og arrangør.]

 

King Selewa and His Calypsonians: ’Calypso Invasion’

ARC Music EUCD 2076 (56 minutter)   video

Calypso. Trinidad & Tobago. Back to back, belly to belly - kropslig caribisk sang og dans i en opløftende old time calypso, der især får mig til at tænke på Growling Tiger, Lord Invader, Roaring Lion, King Radio og flere af genrens andre store ikoner. King Selewa er en 39-årig hvid afrikaner. Han fik kendskab til calypsoens stilarter  via Jamaicas mento og via en stigende interesse for caribisk folklore. CDen rummer 16 numre med en besætning som var typisk i 1930erne og 1940ernes calypso - guitar, bas, trompet, klarinet, saxofon og percussion - der er dog hverken violin eller fløjte.

Én af de smukkeste planter i Caribien: Balasier. Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.comCDen giver alligevel en autentisk fornemmelse af den ægte vare, men der kunne være gjort meget mere for at de gamle titler og tekster var blevet sprogligt mere korrekte - for eksempel er Lions originale J'Ouvert Barrio blevet til J’ouvert Barre Oh - mens arrangementet er direkte kopieret fra Lion . Jeg foretrækker klart de originale indspilninger men King Selewa holder musikken levende.

---oooOooo---

Denne plante til venstre er en af de smukkeste af slagsen på Tobago. Den hedder Balasier. Den er også symbolet for et af de førende politiske partier, PNM. Men der er utroligt mange planter på de caribiske øer. Se en stribe af de smukkeste Tobago planter her.


J'ouvert Morning

Lige inden solen står op, starter karnevallet med J'ouvert der er 'folkets karneval' . I nogle timer er det som om alt er tilladt og folk har smurt sig ind i olie og jord med 'Jab Jab' djævle-udklædning. Trinidad Carnival - man kan forvente alt hvis man kommer for tæt på én af dem, hvor hæmninger er et ukendt begreb. Det slutter ved 11.00 tiden om formiddagen hvor de store karnevals optog tager over. Billederne her er fra byen Scarborough, Tobago.

 

Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog; krogfamilien@gmail.com 

 

Optog på scenen og på gaderne

Først er det børnenes karneval 'Kiddies Carnival' og mandag morgen starter de voksnes 3-dages karneval.

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

 Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

1987. Leroy Calliste, The Black Stalin. Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com

Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

Man ser straks, at det er en 'Carib Beer' som den kønne, unge pige drikker.... Copyright (c) Peter Krog. krogfamilien@gmail.com 

 

Opdateret 05/08/2016

Besøg  
124672